Wykonanie
            Domowe 
chlebki pita, nie są pracochłonne jedynie przygotowanie ich to czekanie na rośnięcie ciasta. 
Chlebki wychodzą bardzo miękkie, puszyste i super smaczne.

SKŁADNIKI :4 szklanki 
maki pszennej lub chlebowej1 szklanka ciepłej 
wody4 łyżki 
oleju1 płaska łyżeczka 
soli1 łyżeczka 
cukru1/2 kostki 
drożdży 100 g
mąka do posypywaniaPRZYGOTOWANIE :Do dużej miski rozkruszamy 
drożdże, wlewamy 
wodę, mieszamy aż 
drożdże się rozmieszają. Do zaczynu dodajemy 
sól, 
cukier, 
mąkę i 
olej, wyrabiamy kilka minut elastyczne i gładkie 
ciasto drożdżowe. Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną 
mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje ( wyjdą większe 
chlebki które później przekroimy na mniejsze kawałki ) i zagniatamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dwa placki na 1/2 cm, przekładamy każdy na blaszkę, pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 * C, przez około 10 minut. 
Chlebki studzimy i przekrawamy na dwie lub cztery części w zależności jaką wielkość chcemy osiągnąć. 
Pitę przecinamy wzdłuż do brzegów ciasta, tak aby osiągnąć wewnętrzną kieszonkę którą będziemy faszerować. nadmiar 
bułek zamrażam, kiedy są potrzebne wkładam do piekarnika na około 10 minut i podpiekam, są pyszne i chrupiące. Smacznego.



