ßßß


Składniki na 10 sztuk :Zaczyn :50 g. świeżych drożdży1 łyżka cukru1 pełna łyżka mąki pszennejkilka łyżek ciepłej wodyCiasto :3,5 szklanki mąki pszennej T 4502 szklanki mąki żytniej T 9971 łyżka soli1/3 szklanki oleju1 pełna łyżeczka karobu firmy Fresano1,5 do 2 szklanek ciepłej wodyPrzygotowanie :Do miski wkruszam drożdże, dodaję cukier i mąkę, rozprowadzam wszystko wodą i mieszam na pastę. Miseczkę wstawiam najlepiej do garnka z ciepłą wodą na 15 minut, w tym czasie drożdże wyrosną.Pozostałe składniki umieszczam w drugiej, dużej misce: obie mąki, sól, olej, wyrośnięty zaczyn i wodę - tę dolewam stopniowo, wyrabiając całość. Ciasto ma być miękkie, będzie się trochę kleiło do rąk, wtedy podsypuję jeszcze mąką pszenną. Odstawiam je na 40 minut - stosuję ten sam patent: miska ustawiona na dużym garnku z ciepłą wodą, przykryta ściereczką. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić objętość.Tak więc wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką pszenną, krótko zagniatam, dzielę na pół. Do połowy dodaję karob, zagniatam do połączenia się. Z jaśniejszego ciasta rozciągam prostokąt, na nim układam mniej więcej tej samej wielkości prostokąt z ciasta z karobem, zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Dzielę ją ostrym nożem na 10 części, z każdej robię kulkę a potem lekko ją wyciągam aby była podłużna, skręcam 2-3 razy i mocno sklejam końce. Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 30 minut.Przepis autorski.