Wykonanie
Domowe bułeczki ze
słonecznikiem tak mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić kolejną ich wersję, nieco zmieniając skład mąk.
Potrzebne składniki:1/2 szklanki
mąki pszennej do wypieku domowego
chleba, ja dałam firmy Melvit1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki pełne ziarno1,5 szklanki
wody15 g
drożdży3 łyżki
olejułyżeczka
cukru3 łyżki
słonecznika + 1 szklanka do obtoczenia
bułek ( ja użyłam firmy Kresto )łyżeczka
soliSposób wykonania:Do miski wsypujemy 1,5 szklanki
mąki pszennej, 1/2 szklanki
mąki pszennej do wypieku domowego
chleba oraz 1 szklanką
mąki pełne ziarno.
Drożdże kruszymy i łączymy z odrobiną
wody. Dodajemy łyżeczkę
cukru i
mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy 3 łyżki
oleju, 3 łyżki
słonecznika, łyżeczkę
soli, 1,5 szklanki
wody oraz wyrośnięte
drożdże.Wyrabiamy ciasto, posypujemy delikatnie
mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Następnie blachę smarujemy tłuszczem, z ciasta formujemy kulki. Moczymy je w wodzie z jednej strony i wkładamy do miseczki ze
słonecznikiem. Zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.Pieczemy ok. 20 min w 180 st.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.