Wykonanie
Marynowany śledźSkładniki2 kg
solonych śledzi3 średnie marchwie3
cebule1 pęczek
koperkuzalewa:1,75 l
wody0,25 l
białego octu winnegoopcjonalnie 2 łyżki
soli (jeśli wymoczycie
śledzie za bardzo)6 łyżek
cukru5 ziaren
pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
kolendrygorczyca (ile mi się sypnie, lubię, więc
daję sporo)Czas przygotowania: 5-6 godz. moczenie
śledzi plus 15 min konkretówPrzepis na:
Marynowany śledźChodzi za mną
śledź. A że zbliża sie Wigilia, to się zmobilizowałam i dzisiaj go ujarzmiłam.Przepis prosty, wykonanie dość szybkie. Solone
śledzie daję do zimnej
wody i płuczę co jakąś godzinę, żeby ta
sól trochę z nich wyszła. Dobrze, żeby moczyły się chociaż 5-6 godzin.W tym czasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy i odstawiam, żeby sobie wystygła.Obieram
marchew i kroję na dość grube plasterki,
cebulę kroję w
pióra, a gałązki
koperku odrywam od łodyżek. Następnie układam warstwami
śledzie pokrojone na 3-4 cm kawałki,
marchew,
cebulę,
koper. I tak do wyczerpania składników.Zalewa jest już zimna, więc wlewam ją do słoja. Zakręcam
słój i odstawiam na kilka dni w chłodne miejsce. Na Wigilię
śledź będzie jak znalazł :) Smacznego!
Podobne przepisy
Zielona sałatka zimowa
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Marynowane
śledzie w
śmietanieSałatka z
cukinii i
marchwiPiernik przekładany
powidłem śliwkowym