Wykonanie
Składniki1,2 kg
śledzi solonych5 łyżek
octu (3 łyżki do
śledzi, 2 łyżki do
cebuli)4
cebule1 opakowanie
gorczycy1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli (0,5 łyżeczki do
śmietany, 0,5 łyżeczki do
cebuli)3 duże
kubki śmietany 12%Czas przygotowania: 1 godz. plus czas na wymoczenie
śledziŚledzie – lubię, ponieważ prosto się je przyrządza, do tego szybko i nadają się na prawie każdą okazję.Zaczynam od porządnego wymoczenia
śledzi w wodzie – zazwyczaj zlewam ją 2-3
razy, po czym do ostatniej
wody dodaję 3 łyżki
octu, żeby trochę
śledzie zamarynować i żeby nie straciły koloru.Kiedy
śledzi się moczą, przygotowuję
cebulę – kroję ją w bardzo cienkie plastry i zalewam wrzącą
wodą, żeby ją sparzyć i zmiękczyć. Kiedy
woda ostygnie, dodaję do niej 2 łyżki
octu (można nie dodawać lub dodać mniej – próbujcie) i około 0,5 łyżeczki
soli. Kiedy
cebula jest już chłodna, odsączam ją dokładnie.
Gorczycę zalewam szklanką gorącej
wody i zostawiam ją na kilkanaście minut. Odcedzam ją i po wystudzeniu dodaję do
śmietany, do której dodaję też 0,5 łyżeczki
soli i 1 łyżkę
cukru. Wszystkie składniki mieszam.Odcedzam
śledzie – teraz w zależności od tego, jak chcę podać, albo układam
śledzie i
cebulę warstwami w salaterkach, po czym polewam
śmietaną, albo układam na talerzach. Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka z
cukinii i
marchwiMarynowany śledźCukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Zielona sałatka zimowa
Quiche z
roszponką