ßßß
Składniki50 dag marchwi40 dag cukinii60 dag cebuli20 dag patisonów1 kg ogórków20 dag zielonej papryki3 kg zielonych pomidorówzalewa:2,5 l wody0,5 l octu6 łyżek cukru2 łyżki soli3-4 liście laurowe7-8 ziaren ziela angielskiego2-3 łyżki olejudo słoika:gorczycapieprz ziarnistyCzas przygotowania: 30 min plus gotowanie zalewy plus 10-15 min pasteryzacjaPrzepis na: Zielona sałatka zimowaOgród mam średniej wielkości i tylko częściowo przeznaczony pod warzywa i owoce. Zaczynam z niepokojem obserwować wyczerpywanie się jego zasobów :) Ale udało się zebrać jeszcze trochę warzyw, więc dzisiaj propozycja zielonej sałatki na zimę.W sklepie jakoś nigdy nie spotkałam sałatek z zielonymi pomidorami, a odkąd sięgam pamięcią, w domu albo były marynowane, albo kiszone pomidory. Pogoda się nieco popsuła i raczej nie wygląda na to, żeby pomidory miały dojrzeć, a po co mają się zmarnować? :) Właśnie mi przyszło do głowy hasło przewodnie: zamiast marnować, będę marynować!Wszystkie warzywa myję dokładnie. Patisony, paprykę i cebule kroję na nieco mniejsze kawałki, po czym montuję w malakserze szatkownicę i kroję wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) na plasterki. Pomidory kroję nożem na plastry o grubości około 0,5 cm.Składników jest dosyć dużo, więc nie ma się co bawić w ich mieszanie, ponieważ może nas przy tym zastać noc. O wiele wygodniej układać warstwami kolejne warzywa.Następnie ze wszystkich podanych składników na zalewę gotuję ją. Po ugotowaniu wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie. Już nadały dosyć aromatu. Do każdego słoika wrzucam kilka-kilkanaście ziaren gorczycy i po 3-4 ziarna pieprzu. Zalewam sałatkę i pasteryzuję ją około 10-15 minut. Z podanej ilości składników wyszło mi około 10 litrowych słoików. Oczywiście proporcje można swobodnie zmieniać – jeśli wolicie ogórki, dodajcie ich więcej, jeżeli natomiast bardziej smakują Wam patisony, można ich trochę dorzucić. Testujcie i smacznego! :)


Podobne przepisy
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Sałatka z cukinii i marchwi
Marynowany śledź
Marynowane śledzie w śmietanie
Pasztet z królika