Wykonanie
Składniki50 dag
marchwi40 dag
cukinii60 dag
cebuli20 dag
patisonów1 kg
ogórków20 dag
zielonej papryki3 kg zielonych
pomidorówzalewa:2,5 l
wody0,5 l
octu6 łyżek
cukru2 łyżki
soli3-4
liście laurowe7-8 ziaren
ziela angielskiego2-3 łyżki
olejudo słoika:
gorczycapieprz ziarnistyCzas przygotowania: 30 min plus gotowanie zalewy plus 10-15 min pasteryzacjaPrzepis na:
Zielona sałatka zimowaOgród mam średniej wielkości i tylko częściowo przeznaczony pod
warzywa i owoce. Zaczynam z niepokojem obserwować wyczerpywanie się jego zasobów :) Ale udało się zebrać jeszcze trochę warzyw, więc dzisiaj propozycja zielonej sałatki na zimę.W sklepie jakoś nigdy nie spotkałam sałatek z zielonymi
pomidorami, a odkąd sięgam pamięcią, w domu albo były marynowane, albo kiszone
pomidory. Pogoda się nieco popsuła i raczej nie wygląda na to, żeby
pomidory miały dojrzeć, a po co mają się zmarnować? :) Właśnie mi przyszło do głowy hasło przewodnie: zamiast marnować,
będę marynować!Wszystkie warzywa myję dokładnie.
Patisony,
paprykę i
cebule kroję na nieco mniejsze kawałki, po czym montuję w malakserze szatkownicę i kroję wszystkie warzywa (oprócz
pomidorów) na plasterki.
Pomidory kroję nożem na plastry o grubości około 0,5 cm.Składników jest dosyć dużo, więc nie ma się co bawić w ich mieszanie, ponieważ może nas przy tym zastać noc. O wiele wygodniej układać warstwami kolejne warzywa.Następnie ze wszystkich podanych składników na zalewę gotuję ją. Po ugotowaniu wyjmuję
liście laurowe i
ziele angielskie. Już nadały dosyć aromatu. Do każdego słoika wrzucam kilka-kilkanaście ziaren
gorczycy i po 3-4 ziarna
pieprzu. Zalewam
sałatkę i pasteryzuję ją około 10-15 minut. Z podanej ilości składników wyszło mi około 10 litrowych słoików. Oczywiście proporcje można swobodnie zmieniać – jeśli wolicie
ogórki, dodajcie ich więcej, jeżeli natomiast bardziej smakują Wam
patisony, można ich trochę dorzucić. Testujcie i smacznego! :)
Podobne przepisy
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Sałatka z
cukinii i
marchwiMarynowany śledźMarynowane
śledzie w
śmietaniePasztet z
królika