Wykonanie
Składniki4 kg
cukinii1 kg
marchwi1 kg
cebulizalewa - proporcje na 1 l
wody, przy podanej ilości składników potrzeba około 2,5-3 l
wody:1 l
wody0,5 szklanki
octu 10%4 łyżki
cukru1 łyżka
solikilka ziarenek
pieprzugarść
gorczycyopcjonalnie 1 łyżka
olejuCzas przygotowania: 20-30 min plus 15 min pasteryzacjaTak mi
cukinie i
dynie w ogrodzie szaleją, że już nie wiem, co z nich robić. Kilka dni temu było leczo . Później drugi raz faszerowałam te cuda. W końcu trochę zostało zaprawionych.Tym razem do sałatki użyłam tylko 3 warzyw:
cukinię,
marchew i
cebulę. Wszystkie kroję na plastry, zagotowuję
wodę i przygotowuję zalewę. Napełniam słoiki, zakręcam i pasteryzuję około 15 minut, a później cieszę się
sałatką w zimowe dni :)
Podobne przepisy
Zielona sałatka zimowa
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Marynowane
śledzie w
śmietanieMarynowany śledźLeczo z
cukinii