ßßß
Składniki4 kg cukinii1 kg marchwi1 kg cebulizalewa - proporcje na 1 l wody, przy podanej ilości składników potrzeba około 2,5-3 l wody:1 l wody0,5 szklanki octu 10%4 łyżki cukru1 łyżka solikilka ziarenek pieprzugarść gorczycyopcjonalnie 1 łyżka olejuCzas przygotowania: 20-30 min plus 15 min pasteryzacjaTak mi cukinie i dynie w ogrodzie szaleją, że już nie wiem, co z nich robić. Kilka dni temu było leczo . Później drugi raz faszerowałam te cuda. W końcu trochę zostało zaprawionych.Tym razem do sałatki użyłam tylko 3 warzyw: cukinię, marchew i cebulę. Wszystkie kroję na plastry, zagotowuję wodę i przygotowuję zalewę. Napełniam słoiki, zakręcam i pasteryzuję około 15 minut, a później cieszę się sałatką w zimowe dni :)
Podobne przepisy
Zielona sałatka zimowa
Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej
Marynowane śledzie w śmietanie
Marynowany śledź
Leczo z cukinii