ßßß Cookit - przepis na Sałatka naddunajska

Sałatka naddunajska

nazwa

Wykonanie

Sałatka naddunajska to obok sałatki szwedzkiej jeden z moich najbardziej ulubionych sposobów na zamykanie warzyw w słoikach. Czy warto? Oczywiście, że warto :) Przepis nie jest pracochłonny, za to zimą możemy cieszyć się własnoręcznie przygotowaną sałatką. Możemy przygotować jej więcej lub mniej, w zależności od potrzeb.
Proporcje zalewy:
2 szklanki octu
1 szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
3-4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
ziarna ziele angielskiego
gorczyca
listek
Warzywa - każdego składnika na oko po równo:
papryka czerwona
papryka zielona
ogórki gruntowe
cebula
marchew
Paprykę kroimy w paski. Ogórki wraz ze skórką szatkujemy w nie za grube plastry. Marchewkę kroimy w słupki a cebulę w pół plastry. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Wizualnie każdego składnika powinno być po równo.
Ocet zagotowujemy. W gorącym occie rozpuszczamy cukier. Dodajemy olej, sól oraz pieprz. Mieszamy.
Mieszankę warzywną przekładamy dość ściśle do słoików i zalewamy ciepłą zalewą. Do każdego słoika wrzucamy po 1 ziarnku ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy i kawałku listka laurowego.
Słoiki starannie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Studzimy postawione na zakrętkach.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/09/Salatka-naddunajska.html