Wykonanie
Sałatka naddunajska to obok sałatki szwedzkiej jeden z moich najbardziej ulubionych sposobów na zamykanie warzyw w słoikach. Czy warto? Oczywiście, że warto :) Przepis nie jest pracochłonny, za to zimą możemy cieszyć się własnoręcznie przygotowaną
sałatką. Możemy przygotować jej więcej lub mniej, w zależności od potrzeb.
Proporcje zalewy:2 szklanki
octu1 szklanka
oleju1 i 1/2 szklanki
cukru3-4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzuziarna
ziele angielskiegogorczycalistekWarzywa - każdego składnika na oko po równo:
papryka czerwonapapryka zielonaogórki gruntowe
cebulamarchewPaprykę kroimy w paski.
Ogórki wraz ze skórką szatkujemy w nie za grube plastry.
Marchewkę kroimy w słupki a
cebulę w pół plastry. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Wizualnie każdego składnika powinno być po równo.
Ocet zagotowujemy. W gorącym occie rozpuszczamy
cukier. Dodajemy
olej,
sól oraz
pieprz. Mieszamy.
Mieszankę warzywną przekładamy dość ściśle do słoików i zalewamy ciepłą zalewą. Do każdego słoika wrzucamy po 1 ziarnku
ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki
gorczycy i kawałku
listka laurowego.Słoiki starannie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.Studzimy postawione na zakrętkach.