ßßß

Składniki:4 kg ogórków1/2 kg czerwonej papryki1/2 kg marchewki1/2 kg cebuli3 łyżki soli kamiennej1 szklanka cukru1 szklanka octu 10%1 szklanka oleju1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach1 łyżeczka ziela angielskiegoSposób wykonania:1. Umyć ogórki, obrać. Pokroić w plasterki (użyłam szatkownicy, choć grubsze byłyby też dobre).2. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Ogórki i cebulę zasypać solą, odstawić na 1 godzinę.3. W międzyczasie marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski.4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew i paprykę, olej, cukier, ocet i przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody.5. Z podanej porcji wychodzi 7 słoików po 0 , 5 litra pojemności, choć ja już nie miałam jednakowych słoiczków i wyszło mi 10 sztuk różnej wielkości.Polecam, bardzo pyszna sałatka.Smacznego!!!
Źródło: Monia miesza i gotuje