Wykonanie
Dwa tygodnie temu zrobiłam tę
sałatkę. W ubiegłym tygodniu była już degustacja - śmiało
mogę Wam ją polecić. Jest pyszna, łagodna w smaku, idealnie doprawiona, po prostu nic dodać nic ująć. Sezon
ogórkowy w tym roku długi więc jeszcze może ktoś się skusi. Należy sobie dobrze zaplanować czas robienia tej sałatki. Chyba najwięcej czasu zeszło mi z obraniem
ogórków :) Robiłam wszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam!
Składniki:4 kg
ogórków1/2 kg
czerwonej papryki1/2 kg
marchewki1/2 kg
cebuli3 łyżki
soli kamiennej1 szklanka
cukru1 szklanka
octu 10%1 szklanka
oleju1 płaska łyżka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
czarnego pieprzu w ziarenkach1 łyżeczka
ziela angielskiegoSposób wykonania:1. Umyć
ogórki, obrać. Pokroić w plasterki (użyłam szatkownicy, choć grubsze byłyby też dobre).2.
Cebulę obrać, pokroić w półplastry.
Ogórki i
cebulę zasypać
solą, odstawić na 1 godzinę.3. W międzyczasie
marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą
paprykę pokroić w krótkie paski.4. Z
ogórków i
cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do
ogórków i
cebuli dodać
marchew i
paprykę,
olej,
cukier,
ocet i
przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie
sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się
wody.5. Z podanej porcji wychodzi 7 słoików po 0 , 5 litra pojemności, choć ja już nie miałam jednakowych słoiczków i wyszło mi 10 sztuk różnej wielkości.Polecam, bardzo pyszna
sałatka.Smacznego!!!
Źródło: Monia
miesza i gotuje