Wykonanie
Okres na
przetwory w pełni, dlatego dziś przedstawiam Wam pyszną
sałatkę na zimę z
ogórków,
cebuli i
papryki z dodatkiem
octu i
czosnku. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadów. Jeśli macie nadmiar
ogórków i nie macie pomysłu na
przetwory wypróbujcie ten przepis.8-10 słoiczków o pojemności 250 mlSkładniki:4 kg
ogórków,1/2 kg słodkiej
czerwonej papryki,1/2 kg
cebuli,1/2 kg
marchewki,1 szklanka
octu 10%,1 szklanka
cukru kryształu,1 szklanka
oleju,3 płaskie łyżki
soli,2 łyżeczki
pieprzu mielonego,2 małe główki
czosnkuPrzygotowanie:
Ogórki obrać i poszatkować w plasterki, natomiast
cebule pokroić w kostkę. Obraną
marchew należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pokroić w paseczki. Warzywa wymieszać w dużym garnku. Wlać
ocet,
olej, dodać
przyprawy,
cukier i przez praskę wcisnąć ząbki
czosnku.Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie słoiczki umyć dokładnie i przekładać łyżką gotową
sałatkę. Do słoiczków zlać sok z
octem pozostały w garnku i dokładnie zakręcić wieczkami. Słoiki wstawić do garnka z
wodą i gotować przez 15 min.