ßßß Cookit - przepis na Ogórki po kartusku

Ogórki po kartusku

nazwa

Wykonanie

Podstawowy, regionalny przepis ,który jednak każda gospodyni przygotowuje. na ciut własny sposób. Ogóreczki wyjęte z takiej zalewy są kruchutkie , przyjemnie słodkawe i lekko kwaskowate , a dodatkowo mają wspaniały aromat warzyw, w których pływały . W sam raz, na kanapeczkę lub do pogryzania . Moja rodzinka, uważa je za najlepsze na świecie . Niestety, są udane tylko jeśli użyjemy bardzo , ale to bardzo, świeżych ogórków z każdych innych nie będą już tak chrupiące .
Składniki :
1,5 kg ogórków
1/2 małej czerwonej papryki
1 mała marchewka
1 łyżeczka gorczycy białej
1 łyżeczka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoik
kilka liści laurowych -po jednym na słoik
kilka baldachów kopru
zalew a :
1,5 l wody
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka cukru
1,5 płaskiej łyżki soli
2 średniej wielkości cebule
Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego , kawałek kwiatu kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy do garnka , dodając pokrojone w kosteczkę cebule i zagotowujemy . Gorącą zalewą, zalewamy ogórki i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Pozostawiamy do drugiego dnia . Następnego dnia zagotowujemy wodę w garnku i wstawiamy do wrzątku ( dno garnka wyłóżcie ścierką ) nasze słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy tylko 3-4 minuty . Wyjmujemy i znowu odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Gotowe 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/ogorki-po-kartusku