ßßß
 
            
         Składniki :1,5 kg ogórków1/2 małej czerwonej papryki1 mała marchewka1 łyżeczka gorczycy białej1 łyżeczka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoikkilka liści laurowych -po jednym na słoikkilka baldachów kopruzalew a :1,5 l wody1 szklanka octu 10 %1 szklanka cukru1,5 płaskiej łyżki soli2 średniej wielkości cebule
Składniki :1,5 kg ogórków1/2 małej czerwonej papryki1 mała marchewka1 łyżeczka gorczycy białej1 łyżeczka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoikkilka liści laurowych -po jednym na słoikkilka baldachów kopruzalew a :1,5 l wody1 szklanka octu 10 %1 szklanka cukru1,5 płaskiej łyżki soli2 średniej wielkości cebule
 Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego , kawałek kwiatu kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy do garnka , dodając pokrojone w kosteczkę cebule i zagotowujemy . Gorącą zalewą, zalewamy ogórki i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Pozostawiamy do drugiego dnia . Następnego dnia zagotowujemy wodę w garnku i wstawiamy do wrzątku ( dno garnka wyłóżcie ścierką ) nasze słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy tylko 3-4 minuty . Wyjmujemy i znowu odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Gotowe 😉
Ogórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu kopra , można dodać także pociętych łodyg . Paprykę i marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego , kawałek kwiatu kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy do garnka , dodając pokrojone w kosteczkę cebule i zagotowujemy . Gorącą zalewą, zalewamy ogórki i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Pozostawiamy do drugiego dnia . Następnego dnia zagotowujemy wodę w garnku i wstawiamy do wrzątku ( dno garnka wyłóżcie ścierką ) nasze słoiki z ogórkami . Pasteryzujemy tylko 3-4 minuty . Wyjmujemy i znowu odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Gotowe 😉
