Wykonanie
Sezon słoikowy :-) co roku obiecuję sobie, że nie przesadzę z ilością i co roku okazuje się, że "obiecanki - cacanki" ;-) i w tym roku chyba nie będzie inaczej :-)
truskawki,
wiśnie,
rabarbar,
buraki,
kapusta,
ogórki i wiele innych... lista jest iście imponująca... a ponieważ zaczynają się już
ogórki gruntowe, to dziś mam dla Was moją ulubioną
sałatkę ogórkową :-)SKŁADNIKI5 kg
ogórków gruntowych6 dużych
marchewek3 duże
cebule2 szklanki
octu 10%3 szklanki
cukru15 - 20
liści laurowych30 ziaren
ziela angielskiego2 łyżki
gorczycy3 - 4 łyżki
solipieprz (mielony, ok. 1 łyżki)
olej (1 - 2 łyżki na słoik, w zależności od wielkości słoików)
Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (ze skórą).
Marchewkę i
cebulę obieramy,
marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a
cebulę kroimy w kostkę lub cienkie ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy do dużego naczynia, dodajemy
cukier i
sól i odstawiamy na ok. pół godziny, do czasu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy
ocet, liście, ziele,
gorczycę i
pieprz, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na ok. 12 godzin (od czasu do czasu zamieszajcie wszystko dokładnie). Tak przygotowaną
sałatkę nakładamy do słoików dociskając, by nie powstały pęcherze powietrza, zalewamy zalewą (pozostawcie ok. 1 cm miejsca od góry), a na wierzch wlewamy
olej. Zakręcamy, wstawiamy do garnka, wlewamy zimną
wodę (od 3/4 wysokości słoików) i pasteryzujemy 10 - 15 minut (w zależności od wielkości słoików) od zagotowania. Studzimy poza garnkiem.