Wykonanie
Gdy zobaczyłam tę
sałatkę u Marty, od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić. Określenie "słodko-kwaśna" lekko mnie zastanowiło, ale teraz wiem, ze pasuje ono do tej sałatki idealnie! Jest na prawdę pyszna, taka właśnie słodko-kwaśna a przy tym nie za słodka i nie za kwaśna :) Tak jak nie jestem entuzjastką słoikowych sałatek, tak ta wyjątkowo przypadła mi do gustu - zrobiłam ją już kilka tygodni temu, dziś otworzyłam słoiczek do obiadu i przepadłam :) Zrobię jeszcze raz taką porcję
póki jeszcze cena
cukinii nie jest zbyt wysoka - i Wam polecam to samo :)
SKŁADNIKI: (ok 10-12 słoiczków)3 kg
cukinii8 dużych
cebuli1 kg
marchewkiDodatkowo:
liście lauroweziele angielskiepieprz czarny ziarnisty
sólZalewa:9 szkl
wody2 szkl
octu2 szkl
cukru1.
Cukinię zetrzeć na tartce na dużych oczkach (można ze skórką - u mnie ze skórką była tylko jedna mała a reszta bez skórki).
Cebulę pokroić w piórka. Wszystko wsypać do dużej miski i dodać garść dodajemy garść
soli (dosłownie garść - to nie pomyłka :), wymieszać i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie odcisnąć
wodę, którą puszczą warzywa - najlepiej brać je w garść i wyciskać ręką.2.
Marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach.3. Składniki zalewy wymieszać w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia. Wsypać startą
marchewkę i gotować ok 10 minut, po czym dodać odciśniętą
cukinię i
cebulę i gotować jeszcze ok 3 minuty.4. Do wyparzonych, suchych słoików włożyć po listku
ziela angielskiego, po 2-3
ziela angielskie i 2-3 ziarna
pieprzu. Warzywa razem z zalewą przełożyć do słoików, zakrecić. Podobno wystarczy słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić je tak do ostygnięcia, ale ja dla pewności pasteryzowałam
sałatkę ok 10 minut.Przed podaniem odsączyć
sałatkę z zalewy np. na sitku.
Inspiracja:
Czerwona Porzeczka