Wykonanie
U mnie jeszcze trwa sezon na
cukinie, więc nadmiar zamykam w słoikach, żeby nam przypominała gorące lato. Tę
sałatkę zaczerpnęłam tutaj, a że mi posmakowała więc i ja zachęcam do przygotowania.
Składniki:
cukinia lub
kabaczek (ok. 2 kg)0,5 kg
cebuli0,5 kg
marchewki2 łyżki
soliZalewa:3 szklanki
wody1 szklanka
octu300 g
cukru2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiego0,5 łyżeczki
czarnego pieprzu mielonegoWykonanie:
Młodą cukinię umyć i pokroić w drobne plastry- nie obierać ze skórki. Jeśli mamy starszą
cukinię to ją obrać, oddzielić środek z pestkami i pokroić w plasterki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a
cebulę posiekać w półplasterki.Warzywa umieścić w misce, posolić 2 łyżkami
soli, pomieszać i odstawić na 20 minut aby puściły sok.W tym czasie przygotować zalewę.Warzywa odcisnąć. Następnie połączyć z zalewą włożyć
sałatkę do słoików, uzupełnić zalewą i zakręcić słoiki.Pasteryzować 20 minut.Smacznego!