Wykonanie
Zapasy w mojej domowej spiżarni powiększyły się o kolejne, kulinarne zdobycze - pyszną
sałatkę paprykowo-
cukiniową w octowej zalewie.Myślę, że dla amatorów zdecydowanych smaków przepis będzie stanowić smakowitą propozycję:)
Sałatka Papryka&Cukinia
Składniki:2 kg
papryki1 kg
cukinii1 kg
cebulizalewa:2 łyżki
soli0,5 litra
octu 10%2 l
wody1 szklanka
cukruząbki
czosnku (pokrojone w plastry - ilość wg uznania - ja
daję całą główkę)
Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.
Cukinię umyć (
młodej nie obieram ze skórki) i pokroić w połówki cienkich plastrów (czyli plaster i na pół;), c
ebulę w piórka.Zagotować zalewę, dodać warzywa i gotować razem około 15 minut (od momentu zagotowania). Po tym czasie przekładać do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut.Z podanej porcji wychodzi 5 litrowych słoików (10 - półlitrowych;)