Wykonanie
Jak się mieszka na Kaszubach , to w piątki je się pulki 😉 Ogólnie kocha się
ziemniaki – bo pulki to właśnie
ziemniaki , tyleż że gotowane w mundurkach , czyli łupinkach i obrane przed podaniem , są jednym z głównych składników smacznej , ale skromnej Kaszubskiej kuchni . To już tradycja ,że pulki podaje się tu ze
śledziem w
śmietanie z dużą ilością
cebulki,
pieprzu….pycha , wiem brzmi kontrowersyjnie , ale uwierzcie mi, że jest to naprawdę kultowa i smaczna potrawa , szczególnie posypana
koperkiem 😉 W poszczególnych domach różni się nieco – czasami są podane z kwaśną
śmietaną , czasem ze słodką , a niekiedy jest to
śledź marynowany -bywa też solony , ale zawsze tak samo smaczny i pełen uroku smaków z dzieciństwa . Polecam , warto zajrzeć w gorące dni do lokalnych przepisów , tym bardziej , że danie robi się tyle , ile czasu gotują się pulki – czyli około 15 minut 😉
Składniki :6
ziemniaków średniej wielkości ( tak po 2 na osobę )1 słoik marynowanych płatów
śledziowych ( lub solonych jeśli wolicie słone -nie kwaskowe ,chociaż ja preferuję z marynowanymi 😉 )1 duża
cebula1 opakowanie 400 ml
śmietany bio – gęstej1 płaska łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smaku ( jeśli używacie
śledzi solonych – nie ma potrzeby dosalania potrawy )
koperek do posypania
Cebulkę kroimy drobniutko , jak tylko się da .
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kawałki – paski lub kwadraty średniej wielkości -dodajemy do
cebuli . Wzbogacamy
śmietaną ,
cukrem ,
solą i porządną ilością
pieprzu , najlepiej świeżo mielonego . Odstawiamy do przegryzienia na godzinkę .
Ziemniaki , czyli nasze pulki , dokładnie myjemy , nie obieramy i gotujemy takie umundurowane około 15 minut , ale tak naprawdę zależy to od ich wielkości i odmiany ( niektóre gotują się szybciej ) , więc radzę po prostu nakłuć widelcem co jakiś czas , czy już są ok 😉 I teraz zaczyna się zabawa , bo gorącą pulkę w mundurze , trzeba rozebrać 😉
Warto lekko zlać je sobie zimną
wodą , żeby nie trzeba było parzyć palców i obrać – skórka schodzi łatwo , praktycznie sama po skrobnięciu nożykiem . Układamy na talerzu , wykładamy obok
śledzie w
śmietanie i sypiemy świeżym
koperkiem ..gotowe . A teraz to już tylko ucztować i
maślanką popijać 😉 Smacznego !