Śledzie królują na moim stole przez okrągły rok, ale to okres świąteczny sprawia, że smakują wyjątkowo. Dziś przepis na filety śledziowe w śmietanie i jabłkach. Przepis tradycyjny, bez udziwnień i wariacji. Ot zapożyczony z babcinej szuflady.1 kg śledzi po wiejsku400 g śmietany 18 %1 duże jabłko2-3 cebuleliść laurowysólświeży pieprzszczypta cukru- Śledzie kroimy w mniejsze kawałki. Takie na jeden kęs i układamy w misce.- Cebule kroimy w piórka i zasypujemy odrobiną soli, odstawiamy na około 10 minut, a następnie lekko dusimy w rękach i dodajemy do śledzi.- Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dodajemy do śledzi.- Całość zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, świeżymy pieprzem, liściem laurowym i szczyptą cukru.- Odstawiamy na noc do lodówki.Smacznego:)