Wykonanie
Po świętach nadszedł Sylwester i Nowy Rok,a z wigilii pozostało mi jeszcze trochę
śledzi, które postanowiłam wykorzystać do zrobienia sałatki. Zamiast kupować
śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych
śledzi w zalewie octowej z
jabłkami, ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i
jabłka i
cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a
cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:)
Składniki:
śledzie1 duży
por1 puszka
groszku konserwowego1-2
jabłka2 średnie
cebule2-3 łyżki
śmietanysólpieprzWykonanie:
Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski.
Cebulę i
jabłka w półplasterki.
Pora dokładnie czyszczę, najpierw na pół, a następnie w plasterki,
solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą.
Groszek osączam na sicie i miksuję ze
śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam
solą i
pieprzem i polewam
sałatkę. Wierzch posypuję posiekanym
poremSMACZNEGO!