Wykonanie
Tradycyjnie na wigilijnym
stole nie może zabraknąć
śledzi w
śmietanie- przynajmniej u nas. Przygotowuję je też kilka
razy w ciągu roku na obiad jako dodatek do
ziemniaków gotowanych w mundurkach - pychotka ;-)Można je również przyrządzić z
jogurtem naturalnym-dla dbających o linię, u nas niestety ta propozycja nie przejdzie bowiem moi domownicy uwielbiają
śledzie w gęstej
śmietanie, tak więc 18% to mus...Składniki:- wiaderko
śledzi a'la
matias ( lub dowolnie)- 1 duża
cebula- 1-2
liście laurowe- kilka ziaren
ziela angielskiego-
śmietana kwaśna 18% ( lub inna)- 0,5-1
jabłko ( nie trzeba)-
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku
Śledzie przepłukać i wymoczyć w zimnej wodzie, conajmniej przez 1h.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półkrążki, odrobinę posolić, zamieszać i odstawić na chwilę. Dodać
ziele angielskie i
liść laurowy, doprawić świeżo mielonym
pieprzem, zamieszać.
Dodać
śmietanę i
jabłko - pokrojone w kostkę. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy wymoczone, pokrojone na małe kawałki
śledzie i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i ewentualnie jeszcze dosypujemy
pieprz.Ja lubię przygotować
śmietanę z
przyprawami trochę wcześniej - wówczas
śmietana dostaje fajnego posmaku ziela i liścia ale to rzecz gustu oczywiście, można przygotować i od razu podawać.Podajemy same lub jako dodatek do
ziemniaków ( najlepiej gotowanych w mundurkach)
Smacznego :-)