Wykonanie
Dla przeciwwagi do poprzedniego postu, poświęconego słodkim smakom (tort), dziś doznania smakowe niejako z przeciwległej strony, to znaczy słony smak i moje ulubione
śledzie w
śmietanie. Zrobione odpowiednio wcześniej przed podaniem, serwowane z
ziemniakami gotowanymi w mundurkach, śmiało mogą startować o prym zwycięstwa w rankingu, smacznych a przy tym prostych i szybkich w przygotowaniu potraw.Jeżeli nie jesteśmy zwolennikami nazbyt słonych
śledzi, przed przygotowaniem potrawy, moczymy je w wodzie. Oczywiście, musimy uważać, aby za długo się nie przebywały w wodzie, bo stracą zupełnie swój smak (nie dłużej niż godzinę).
Składniki:*
śledzie (płaty, 1 kg). [Oczywiście lepsze są pełne
tuszki śledzia, z ikrą i "
mleczem", które dodajemy do sosu, ale moja rodzina nie lubi takiej wersji, więc robię wersję light z samych płatów a'la
matias]*
ziemniaki (duże, 1 kg)*
jabłko (duże, 1 sztuka, o smaku słodko-kwaśnym)*
cebula (duża, 1 sztuka)*
śmietana (18%, 2 x 400 g)*
ocet (10%, wiem, że nie zdrowo, ale na prawdę moim zdaniem w tej konkretnej potrawie nic nie zastąpi jego smaku,
cytryna nie da takiego efektu, zresztą sporadycznie można zastosować) 2-3 łyżki*
cukier (2-3 łyżki)*
pieprz ziarnisty (kilkanaście ziaren)*
ziele angielskie (kilka ziaren)*
liść laurowy (2-3 listki)Wykonanie:Do miski wlewamy
śmietanę, dodajemy obrane i starte
jabłko, pokrojoną w bardzo cienkie półtalary
cebule, i pozostałe składniki.
Ocet,
cukier,
przyprawy. Na koniec dodajemy płaty
śledziowe (po wymoczeniu kroimy w paski, ja dzielę jeden płat na trzy części). Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2-3 godziny. Podajemy z
ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.Smacznego.