Wykonanie
Zupa śledziowa albo inaczej
woda śledziowa jest pysznym, postnym posiłkiem. To troszkę inna odmiany znanych
śledzi w
śmietanie. Przyrządzana jest w wielu domach głównie na Kujawach, ale znana jest także i w innych regionach
kraju.To dawne, tradycyjne danie gościło kiedyś głównie w gospodarstwach domowych na wsiach.Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu,w Wigilię, Środę Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku,w piątki.Podaje się ją z gorącymi
ziemniakami uprzednio ugotowanymi w mundurkach i obranymi, jako danie obiadowe.
Składniki:4 duże płaty
śledzia solonego2
cebule500ml
śmietanykoperekZalewa:2 szklanki wrzątku2 łyżki
octu6 ziarenek
ziela angielskiego3
liście laurowe1/2 łyżeczki
cukrusólpieprzWykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zalać
wodą, dodać
przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać
ocet. Wystudzić.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Marynatą zalać
śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać do
śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku:
solą,
pieprzem,
cukrem. Podawać z
ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.