ßßß
Składniki1,5-2 weki (lub odpowiednio kilka bułek)25 dag wątróbki cielęcej35 dag mięsa wieprzowego1 jajo3 łyżki oleju2 pęczki natki pietruszkisólpieprzCzas przygotowania: 20 min plus 45 min pieczenieFarsz z wątróbki i mięsa wieprzowego to taki rodzinny przepis, który funkcjonuje w moim domu od wieków. Początkowo nadziewana była nim kaczka, ale ostatecznie zaczął być też uważany za samodzielną potrawę. I bardzo dobrze się w tej roli spisuje.Zanim zabierzecie się za taki farsz, warto dzień wcześniej pokroić weki lub bułki na kostkę i dać na 15 minut do piekarnika, żeby się podsuszyły. Na drugi dzień są jak znalazł.Wątróbkę i mięso mielę na drobnym sitku. Dodaję jajko i 0,5 l przegotowanej letniej wody. Wyrabiam wszystko jak ciasto. Dodaję ususzone weki/bułki, drobno posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i olej. Teraz można nadziać drób lub włożyć farsz do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut.Do tego farszu najbardziej moim zdaniem pasuje ćwikła. Przy tym można go zjeść i na ciepło i na zimno. Jest dość łatwy w przygotowaniu, a przy tym smaczny. I nawet ja, wróg nr 1 wszelkich wątróbek, bardzo go lubię. Tak, że jeśli nie będziecie wiedzieli, co na obiad, wypróbujcie ten przepis :) Smacznego!
Podobne przepisySchab w sosie śliwkowym po staropolskuGalaretka drobiowa z jajkiemJaja faszerowane pieczarkamiPlacek wielkanocny z jajamiSernik – 2 keksówki