ßßß Cookit - przepis na Cytrynowo-winny kurczak

Cytrynowo-winny kurczak

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
pieprz
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
250 ml białego wina półwytrawnego
pieczywo
Czas przygotowania: 15-20 min
Jeśli lubicie proste, a jednak wykwintne dania, polecam Wam tego kurczaka. Idealny na kolację dla dwojga. I przy tym ma niewiele kalorii.
Myję piersi z kurczaka, czyszczę z błon, solę i dodaję pieprzu. Obsmażam go na oliwie z oliwek z obu stron, aby nabrał rumieńców.
Kroję na drobne plasterki (można bardziej posiekać) czosnek. Myję cytrynę i ścieram z niej skórkę (tu pełna dowolność – możecie zetrzeć na drobnych oczkach albo zrobić jakieś dłuższe wiórki – jak kto lubi). Do kurczaka dodaję łyżkę masła, skórkę cytrynową i czosnek. Wsypuję listki z jednej gałązki rozmarynu. Jeśli nie macie świeżego, nie szkodzi – dodajcie łyżeczkę suszonego.
Pół minuty później czosnek powinien już być podsmażony. Dodaję wino i duszę całość jeszcze 2-3 minuty. Alkohol odrobinę odparuje i zostanie ładny, żółty sos, który doprawiam dwiema łyżkami soku z cytryny. Do kurczaka podaję białe pieczywo. Łatwe, a jakie smaczne.
Podobne przepisy
Kurczak z kaszką kuskus
Kurczak z tagliatelle na szybko
Rozmarynowy schab z jabłkami
Salsa paprykowa ze smażoną cukinią
Pasta z awokado
Źródło:http://www.gryzz.pl/cytrynowo-winny-kurczak