Wykonanie
Składniki1 podwójna
pierś z kurczakapieprzsól2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła3 ząbki
czosnku1
cytryna1 gałązka
rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
rozmarynu250 ml
białego wina półwytrawnego
pieczywoCzas przygotowania: 15-20 minJeśli lubicie proste, a jednak wykwintne dania, polecam Wam tego
kurczaka. Idealny na kolację dla dwojga. I przy tym ma niewiele kalorii.Myję
piersi z kurczaka, czyszczę z błon,
solę i dodaję
pieprzu. Obsmażam go na
oliwie z oliwek z obu stron, aby nabrał rumieńców.Kroję na drobne plasterki (można bardziej posiekać)
czosnek. Myję
cytrynę i ścieram z niej skórkę (tu pełna dowolność – możecie zetrzeć na drobnych oczkach albo zrobić jakieś dłuższe wiórki – jak kto lubi). Do
kurczaka dodaję łyżkę
masła,
skórkę cytrynową i
czosnek. Wsypuję listki z jednej gałązki
rozmarynu. Jeśli nie macie świeżego, nie szkodzi – dodajcie łyżeczkę suszonego.Pół minuty później
czosnek powinien już być podsmażony. Dodaję
wino i duszę całość jeszcze 2-3 minuty.
Alkohol odrobinę odparuje i zostanie ładny, żółty sos, który doprawiam dwiema łyżkami
soku z cytryny. Do
kurczaka podaję
białe pieczywo. Łatwe, a jakie smaczne.
Podobne przepisy
Kurczak z
kaszką kuskusKurczak z tagliatelle na szybko
Rozmarynowy schab z
jabłkamiSalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąPasta z
awokado