ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa na grilla

Biała kiełbasa na grilla

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg schabu
1 kg boczku
3 kg szynki wieprzowej
2 szklanki zimnej wody
15-20 g pieprzu (używam Specialite firmy Kamis - z młynkiem)
75 g soli
20 g suszonego majeranku
5 ząbków czosnku
jelita
Czas przygotowania: 30 min plus 24 godziny w chłodnym miejscu plus 60 min
Przepis na: Biała kiełbasa na grilla
Sezon grillowy w pełni, a czasu jak na lekarstwo. Jednak blog nie umarł, jeszcze tu jestem i dziś mam dla Was domową białą kiełbasę, idealną na grilla.
Kroję mięsa i boczek na kostkę, żeby było mi łatwiej mielić. Jeśli w szynce są jakieś bardziej tłuste kawałki, odkładam je – zostaną zmielone z boczkiem. Mięso mielę na grubym sitku, natomiast boczek na drobnym. Dodaję grubo zmielony pieprz, sól i majeranek i wodę, wyrabiam jak ciasto, po czym odstawiam do lodówki na 24 godziny.
Moczę jelita, żeby zmiękły i łatwiej nakładało się je na przystawkę do maszynki do mięsa.
Kroję bardzo drobno czosnek – raczej nie polecam przeciskania przez praskę, czosnek powinien zachować sok, a przy prasce chlapie to w każą stronę. Dodaję czosnek do mięsa i mieszam całość.
Dokręcam do maszynki przystawkę do kiełbas, naciągam jelito. Zawiązuję końcówkę i napełniam je mięsem, co jakieś 15-20 cm skręcając jelito i formując kiełbasę. Kiedy już są gotowe, daję na około 20-30 minut do wody. Powinna mieć około 75-80 st. C. Nie dopuszczam do zagotowania. Po tym czasie warto kiełbasę lekko zahartować zimną wodą, żeby zachowała objętość. Jeśli Wam na tym nie zależy, wystarczy wyjąć ją z wody i odwiesić, żeby ją osuszyć.
Kiełbasę można spokojnie przechowywać w zamrażarce – wystarczy przed grillowaniem lub smażeniem dać ją na 20 minut do wody, żeby rozmrozić. Polecam, bo co własny wyrób, to własny wyrób.
Podobne przepisy
Podwędzane swojskie wędliny
Swojska wędzona kiełbasa
Rozmarynowy schab z jabłkami
Naleśniki z mięsem
Pasztet z królika
Źródło:http://www.gryzz.pl/biala-kielbasa-na-grilla