Wykonanie
Składniki1 kg
schabu1 kg
boczku3 kg
szynki wieprzowej2 szklanki zimnej
wody15-20 g
pieprzu (używam Specialite firmy Kamis - z młynkiem)75 g
soli20 g suszonego
majeranku5 ząbków
czosnkujelitaCzas przygotowania: 30 min plus 24 godziny w chłodnym miejscu plus 60 minPrzepis na:
Biała kiełbasa na grillaSezon grillowy w pełni, a czasu jak na lekarstwo. Jednak blog nie umarł, jeszcze tu jestem i dziś mam dla Was domową
białą kiełbasę, idealną na grilla.Kroję
mięsa i
boczek na kostkę, żeby było mi łatwiej mielić. Jeśli w
szynce są jakieś bardziej tłuste kawałki, odkładam je – zostaną zmielone z
boczkiem.
Mięso mielę na grubym sitku, natomiast
boczek na drobnym. Dodaję grubo zmielony
pieprz,
sól i
majeranek i
wodę, wyrabiam jak ciasto, po czym odstawiam do lodówki na 24 godziny.Moczę jelita, żeby zmiękły i łatwiej nakładało się je na przystawkę do maszynki do
mięsa.Kroję bardzo drobno
czosnek – raczej nie polecam przeciskania przez praskę,
czosnek powinien zachować sok, a przy prasce chlapie to w każą stronę. Dodaję
czosnek do
mięsa i mieszam całość.Dokręcam do maszynki przystawkę do
kiełbas, naciągam jelito. Zawiązuję końcówkę i napełniam je
mięsem, co jakieś 15-20 cm skręcając jelito i formując
kiełbasę. Kiedy już są gotowe,
daję na około 20-30 minut do
wody. Powinna
mieć około 75-80 st. C. Nie dopuszczam do zagotowania. Po tym czasie warto
kiełbasę lekko zahartować zimną
wodą, żeby zachowała objętość. Jeśli Wam na tym nie zależy, wystarczy wyjąć ją z
wody i odwiesić, żeby ją osuszyć.
Kiełbasę można spokojnie przechowywać w zamrażarce – wystarczy przed grillowaniem lub smażeniem dać ją na 20 minut do
wody, żeby rozmrozić. Polecam, bo co własny wyrób, to własny wyrób.
Podobne przepisy
Podwędzane swojskie
wędlinySwojska
wędzona kiełbasaRozmarynowy schab z
jabłkamiNaleśniki z
mięsemPasztet z
królika