Wykonanie
Składniki8 kg dobrego
mięsa wieprzowego (może być np.
schab)1-2 kg
surowego boczku50 g
soli peklowej75 g
soli8-10 ząbków
czosnku35 g
pieprzu1 l
wodyjelita baranieCzas przygotowania: 2 dniPrzepis na: Swojska
wędzona kiełbasaOstatnio było na słodko, dzisiaj nieco bardziej mięsnie. Jeśli ktoś miałby ochotę sobie powędzić, polecam domową
kiełbasę.
Mięso mielę na grubym sicie,
boczek na drobnym. Bardzo drobno siekam
czosnek. Do zimnej, przegotowanej
wody wsypuję
sól oraz
sól peklową i kiedy się rozpuści, wlewam
wodę do
mięsa, dodaję
boczek,
czosnek oraz grubo mielony
pieprz. Dobrze wszystko mieszam, i odstawiam do lodówki na 24 godziny. Jeśli macie inne, chłodne miejsce, np. piwniczkę, można tam odstawić
mięso – temperatura nie może jednak przekraczać 2-6 st. C.Dokręcam do maszynki przystawkę do
kiełbas, naciągam jelito. Zawiązuję końcówkę i napełniam je
mięsem. Kiedy całe jelito jest napełnione, związuję końcówkę i skręcam
kiełbasę w kilku miejscach, aby otrzymać ładne pęta.Czas na wędzenie. W wędzarni powinniśmy
mieć około 100-120 st. C i niezbyt dużo
dymu. Najlepiej wędzić, używając drewna z drzew
owocowych – jabłoni,
czereśni, śliwy oraz gruszy plus niewielki dodatek olchy lub buka. Wędzenie trwa 80 minut. Jeśli po tym czasie mamy jeszcze ogień, wygaszamy go i zostawiamy
kiełbasę aż do wystygnięcia – można zostawić na noc i będzie jak znalazł na śniadanko. Ciepła też jest pyszna, więc można coś uszczknąć i popróbować :) Smacznego!Podobne przepisy
Biała kiełbasa na grilla
Podwędzane swojskie
wędlinyPenne z sosem mięsnym
Pasztet z
królikaFasolka po bretońsku