Wykonanie
Świąteczna
szynkaZawsze robię
szynkę,
baleron i
polędwicę sama. A Święta to szczególny czas i na
stole powinno być nie tylko ładnie ale i zdrowo. Niestety ostatnie wiadomości ,płynące z naszych kochanych mediów ,utwierdziły mnie w przekonaniu , że trochę poświęcenia opłaca się żeby wiedzieć co się je .
Składniki2 kl
szynki3 ząbki
czosnku2 łyżki
soli1/4 łyżeczki saletry ( zamiast saletry może być
sól peklowa 1 łyżeczka)1 łyżeczka
pieprzulistek laurowy1/2 litra
wody przegotowanejAkcesoriastrzykawkasiatka do
wędlin lub folia spożywczaWykonanieKrok 1 . Do zagotowanej
wody wsypać
sól, saletrę lub
sól peklową,
pieprz,
listek laurowy , roztarty
czosnek, wymieszać.Krok 2 . Nabierać do strzykawki
wodę z
przyprawami i wstrzykiwać ją w
szynkę .Raz po raz aż prawie cała zaprawa będzie w
mięsie .Krok 3 . Na szprycowaną
szynkę przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki.Krok 4 . Następnego dnia zapeklowaną
szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą i włożyć do gotującej się
wody . Zaparzać 2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć ogień i
szynkę zostawić do wystygnięcia.Nie wędzę
szynki ,ponieważ jest to zbyt kłopotliwe i nie potrzebne. Smak jest idealny.