ßßß Cookit - przepis na Pieczona łopatka

Pieczona łopatka

nazwa

Wykonanie

I znów kolejny dzień poszedł... i znów biegiem, szybko, byle się wyrobić... praca, dom, zakupy... i jeszcze dobijają mnie te codzienne burze... a jak pomyślę, że za tydzień mój mąż znów wyjedzie na dwa miesiące to po prostu ręce mi opadają... a wręcz odpadają ;-) ale jeszcze trzy i pół tygodnia i wakacje... żeby tylko pogoda była jakaś godna tego wolnego... nie musi być maksymalnie gorąco, żar nie musi się lać z nieba - w końcu i tak nigdzie w tym roku nie jedziemy z wiadomych przyczyn :-( ale jak mam odpoczywać w mieście to niech coś też z tego mam...
W każdym razie menu na pewno będzie odpowiednie :-) ;-) będę musiała uderzyć w trochę lżejsze posiłki niż obecnie, w końcu lato ;-)
SKŁADNIKI
ok. 1 kg łopatki wieprzowej
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
woda
Łopatkę kroimy w grube kawałki, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie upychamy kawałki ciasno w siatce do pieczenia mięsa i związujemy jej końce. Jeśli nie macie siatki możecie po prostu mocno związać mięso nitką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy obficie majerankiem, a na dno wlewamy trochę wody - 1,5 - 2 cm wysokości ;-) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka i termoobieg) i pieczemy ok. 75 minut.
Po upieczeniu możecie podawać mięso na gorąco np.: do drugiego dania lub wystudzić i wykorzystać jako wędlinę :-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/06/pieczona-opatka.html