ßßß Cookit - przepis na PRZEPIS - Schab duszony w sosie jabłkowo - śliwkowym

PRZEPIS - Schab duszony w sosie jabłkowo - śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłam wyczarować poezję smaku z połączenia jabłka i śliwki. W taki ponury dzień, jak dziś potrawa ta spisała się na medal.Oryginalny smak i niezapomniany aromat tego dania ocieplił nam nieco posępny dzień.
Idealne mięso na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI:
1,5 kg schabu bez kości
1 jabłko
250 dkg śliwek suszonych
majeranek
sok z cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Mięso oczyścić, umyć i wysuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, oraz rozdrobnionym czosnkiem i majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc lub przynajmniej 1 h. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na papkę.
Zanurzyć w nim śliwki i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Pozostawić na min pół godziny. Schab odwinąć z foli i podsmażyć delikatnie na niewielkiej ilości oleju z każdej strony. Umieścić w brytfannie i zalać jabłkiem ze śliwkami.
Dusić na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej miękkości schabu. Mięso równie smaczne na ciepło, jak i na zimno.
Źródło:http://anitainspiruje.blogspot.com/2013/10/przepis-schab-duszony-w-sosie-jabkowo.html