Wykonanie
Jak już kiedyś wspominałam jestem wielką fanką
mięsa przyrządzanego na słodko. Pieczona
kaczka z
jabłkami to danie na specjalne okazje i smakuje najlepiej na świecie, jeśli jest przygotowana przez moją mamę. Przepis na
kurczaka w miodzie już wam prezentowałam. Tym razem na moim
stole wylądowało pół kilograma
schabu. Postanowiłam więc przygotować
SCHAB ZE
ŚLIWKĄ (ORAZ
ŻURAWINĄ I
JABŁKAMI)
składniki:0,5 kg
schabu bez kości2 ząbki
czosnkumajeranek (ok. pół opakowania)garść suszonych
śliwekgarść
suszonej żurawiny1,5
jabłkasól,
pieprzprzygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć.Z
boku, na środku, wyciąć nożykiem dziurkę (jeśli
schab jest dość długi, to samo zrobić z drugiej strony starając się by obie były w miarę w tym samym miejscu). W dziurkę upychać
suszone śliwki - tyle ile się zmieści.Z zewnątrz w
mięso wklepać
sól i
pieprz, oraz natrzeć je wyciśniętym
czosnkiem i
majerankiem.Włożyć do miski i przykryć. Trzymać w lodówce min. 2 godziny (najlepiej całą noc).pieczenie:
Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie chwilę podsmażamy z każdej strony, aby zatrzymać
soki mięsa w środku.
Jabłka obrać, wykroić nasiona i pokroić w dużą kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć
mięso, obsypać
jabłkami oraz
żurawiną. (
Jabłka i
żurawinę można lekko podlać
wodą w czasie pieczenia, by były soczyste, a nie suche)Piec w 180 stopniach przez ok 30-40 min. (Zasada jest taka, że na każdy kg
mięsa wypada 1 godzina pieczenia)
Schab można podać na ciepło np. z kluskami śląskimi,
ziemniakami lub też na zimno jako
wędlina.
Smacznego! :)