Tradycyjne włoskie danie … szybkie do przyrządzenia i bardzo smaczneSkładniki:200 g makaronu100 g boczku parzonego lub wędzonego50 g ostrego sera (dałam parmezan)2 jajka½ szkl. śmietany 18%2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek extra vergine1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszkisólpieprzWykonanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczce za pomocą rózgi kuchennej mieszamy śmietanę, jajka, 2/3 potartego sera, czosnek i przyprawy. Odstawiamy. Boczek kroimy w mniejszą kostkę i podsmażamy na patelni na małej mocy palnika do czasu, aż się ładnie zarumieni. Zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron i wlewamy wymieszaną śmietanę z jajkami. Całość mieszamy i podgrzewamy na małej mocy palnika. Masa jajeczna powinna lekko zgęstnieć i łanie obtoczyć nitkimakaronu. Spaghetti nakładamy na talerze i posypujemy resztą potartego parmezanu.Smacznego!