Wykonanie
Spaghetti carbonara jest jednym z najpopularniejszych przepisów świata. Przypuszcza się, że danie zostało zapoczątkowane przez włoskich żołnierzy podczas drugiej wojny światowej, czy też górników. Zrobili oni posiłek z produktów, które
mieli pod ręką. Jednak ile ludzi na świecie, tyle przepisów. Włoska carbonara jest przygotowywana bez
śmietany, a ta robiona w u nas, owszem. Dla mnie obie wersje są niezwykle smaczne. Dziś zapraszam Was na wersję bez
śmietanki, ale oczywiście mam przepis także z jej użyciem, zajrzycie do przepisu . Do klasycznej carbonary powinnam użyć podgradla, jednak z powodzeniem można je zastąpić
boczkiem, jak zrobiłam to ja. Danie jest bardzo sycące i kaloryczne, ale przecież można sobie pozwolić na małe co nieco, prawda? 🙂 Życzę Wam smacznego!Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładniki200 g
boczkukilka gałązek
natki pietruszkiłyżka
masłałyżka
oliwy z oliwek2
jajkagarść
parmezanupól łyżeczki
gałki muszkatołowejząbek
czosnkumała
cebulkasól i
pieprz1/3 szklanki
wody z gotującego się
makaronumakaron do podaniaPrzepis1
Boczek kroimy w kostkę.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce
masła i
oliwy z oliwek do zrumienienia.2
Parmezan ścieramy na tarce, a w międzyczasie gotujemy
makaron.3
Jajka rozbijamy i mieszamy je z
parmezanem,
gałką muszkatołową, odrobiną
soli i
pieprzu oraz posiekaną
pietruszką.4Kiedy
makaron będzie już miękki, odlewamy 1/3 szklanki
wody z garnka, a resztę
makaronu odcedzamy.5Następnie
makaron wrzucamy na patelnię i wlewamy na nią także
wodę z
makaronu. Zdejmujemy całość z gazu i zalewamy masą jajeczną, mieszając.6Po połączeniu składników podajemy danie posypane dużą ilością świeżo mielonego
pieprzu.