ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara (bez śmietanki)

Spaghetti carbonara (bez śmietanki)

nazwa

Wykonanie

Spaghetti carbonara jest jednym z najpopularniejszych przepisów świata. Przypuszcza się, że danie zostało zapoczątkowane przez włoskich żołnierzy podczas drugiej wojny światowej, czy też górników. Zrobili oni posiłek z produktów, które mieli pod ręką. Jednak ile ludzi na świecie, tyle przepisów. Włoska carbonara jest przygotowywana bez śmietany, a ta robiona w u nas, owszem. Dla mnie obie wersje są niezwykle smaczne. Dziś zapraszam Was na wersję bez śmietanki, ale oczywiście mam przepis także z jej użyciem, zajrzycie do przepisu . Do klasycznej carbonary powinnam użyć podgradla, jednak z powodzeniem można je zastąpić boczkiem, jak zrobiłam to ja. Danie jest bardzo sycące i kaloryczne, ale przecież można sobie pozwolić na małe co nieco, prawda? 🙂 Życzę Wam smacznego!
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut
Składniki
200 g boczku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
2 jajka
garść parmezanu
pól łyżeczki gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
mała cebulka
sól i pieprz
1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu
makaron do podania
Przepis
1
Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła i oliwy z oliwek do zrumienienia.
2
Parmezan ścieramy na tarce, a w międzyczasie gotujemy makaron.
3
Jajka rozbijamy i mieszamy je z parmezanem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu oraz posiekaną pietruszką.
4
Kiedy makaron będzie już miękki, odlewamy 1/3 szklanki wody z garnka, a resztę makaronu odcedzamy.
5
Następnie makaron wrzucamy na patelnię i wlewamy na nią także wodę z makaronu. Zdejmujemy całość z gazu i zalewamy masą jajeczną, mieszając.
6
Po połączeniu składników podajemy danie posypane dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/01/spaghetti-carbonara-bez-smietany