ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minut
Spaghetti CarbonaraPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutSkładniki200 g makaronu(spaghetti)90 g boczku2 szt. jajek40 g tartego parmezanu1 łyżka oliwy z oliwek1 ząbek czosnku1 łyżka natki pietruszki(posiekanej)1/2 łyżeczki soli1/2 łyżaczka miePorcje: osobySposób przygotowaniaWstawić wodę na makaron (osoloną). Ugotować makaron.W trakcie gotowania makaronu przygotować sos. Jajka wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.Na patelnię wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty (boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić). Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez krótką chwilę (około 15 - 20 sekund).Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i energicznie wymieszać z połową tartego parmezanu, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Następnie jeszcze gorący makaron polać roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mają całkowicie ściąć się od gorącej patelni, ale utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.Podawać od razu posypując dodatkowym parmezanem.Share this Recipe