Wykonanie
Dawno nie było
makaronu...Lubię szybkie obiady... Zwłaszcza teraz, gdy jestem na wakacjach i nie mam czasu na gotowanie. To kolejne danie z tych w 15 minut.Smacznie, szybko i niedrogo:)Składniki : ( 2 porcje )* 180 g
makaronu do spaghetti ( najcieńszy jaki znajdziesz ),* 2 łyżki
oliwy,* 1
cebula,* 1 ząbek
czosnku,* 200 g
szynki gotowanej ( lub jaką tam masz),* 2
jajka,* 2 łyżki tartego
parmezanu,* 2 łyżki
natki pietruszki,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Makaron ugotuj według zaleceń z opakowania, odcedź i trzymaj ciepły.W czasie gdy
makaron się gotuje...
Cebulę i
czosnek drobno posiekaj.Na dużej i głębokiej patelni ( jeśli takiej nie masz użyj normalnej a
makaron zmieszaj w garnku ) rozgrzej dwie łyżki
oliwy do smażenia, dodaj
cebulę i smaż około 5 minut, tak aby była miękka ale nie brązowa, dorzuć
czosnek i smaż chwilkę.
Szynkę pokrój w kostkę lub w paski, dodaj do
cebuli i podsmażaj chwilę, tak aby kawałki były ciepłe.W szklance roztrzep dwa
jajka.Wyłącz gaz pod patelnią, dodaj
makaron i zalej
jajkami. Ciepło
makaronu powinno sprawić że
jajka się zetną ale nie będą grudkowate ( jak w jajecznicy).Dopraw do smaku odrobiną
pieprzu i ewentualnie
soli.Przełóż na talerze, każdy posyp łyżką tartego
parmezanu i siekanej
natki pietruszki.
* u połówka trochę mniej
natki :P