Wykonanie
Składniki:3
jajka300 g
boczku surowego wędzonego1
natka pietruszki2 ząbki
czosnku1/2 drobno posiekanej
cebulki200 ml
śmietanki 30%oliwa z oliwekmakaron do spaghetti
pieprz i
sólPrzygotowanie:Zagotuj w dużym garnku
wodę z
solą. Gdy zacznie wrzeć dodaj do niej
makaron spaghetti i gotuj zgodnie z zaleceniami jakie znajdziemy na opakowaniu lub też do miękkości jeżeli jest jeszcze twardy (jak mówią w
języku włoskim "al dente".) Tymczasem na głębokiej patelni podgrzewamy 3-4 łyżki
oliwy z oliwek i dodajemy pokrojony w cienkie paski
boczek i drobno posiekany
czosnek. Smażymy tak około 5-7 minut aby
boczek stał się chrupiący i żeby wytopił się z niego tłuszcz. W misce ubijamy
jaja ze
śmietanką i
parmezanem na gładziutką masę- przyprawiamy dla smaku
solą i
pieprzem Gdy
makaron jest już gotowy odcedzamy go i dokładnie płuczemy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy
makaron. Następnie dolewamy mieszaniny
jajek,
śmietany i
sera, mieszamy dalej na średnim ogniu i na sam koniec dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki.
"...aż specjalnie sprawdzałam przepisy "znanych, zagranicznych kucharzy" (żeby nie było, że spolszczona wersja) i... wszyscy dodają
śmietanęNigella (http://www.nigella.com/recipes/view/spaghetti-alla-carbonara-127),Gordon (http://toprecipes.blogspot.com/2007/09/spaghetti-carbonara-recipe.html) jak bardzo chcecie, to poszukajcie więcej, ale moim zdaniem wersja ze
śmietaną wcale nie jest gorszą czy udawaną..."Smacznego !!!