ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 jajka
300 g boczku surowego wędzonego
1 natka pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2 drobno posiekanej cebulki
200 ml śmietanki 30%
oliwa z oliwek
makaron do spaghetti
pieprz i sól
Przygotowanie:
Zagotuj w dużym garnku wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć dodaj do niej makaron spaghetti i gotuj zgodnie z zaleceniami jakie znajdziemy na opakowaniu lub też do miękkości jeżeli jest jeszcze twardy (jak mówią w języku włoskim "al dente".) Tymczasem na głębokiej patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy pokrojony w cienkie paski boczek i drobno posiekany czosnek. Smażymy tak około 5-7 minut aby boczek stał się chrupiący i żeby wytopił się z niego tłuszcz. W misce ubijamy jaja ze śmietanką i parmezanem na gładziutką masę- przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem Gdy makaron jest już gotowy odcedzamy go i dokładnie płuczemy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy makaron. Następnie dolewamy mieszaniny jajek, śmietany i sera, mieszamy dalej na średnim ogniu i na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
"...aż specjalnie sprawdzałam przepisy "znanych, zagranicznych kucharzy" (żeby nie było, że spolszczona wersja) i... wszyscy dodają śmietanę
Nigella (http://www.nigella.com/recipes/view/spaghetti-alla-carbonara-127),
Gordon (http://toprecipes.blogspot.com/2007/09/spaghetti-carbonara-recipe.html) jak bardzo chcecie, to poszukajcie więcej, ale moim zdaniem wersja ze śmietaną wcale nie jest gorszą czy udawaną..."
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/01/spaghetti-carbonara.html