ßßß Cookit - przepis na Ciasto waniliowe z orzechami, miodem i serkiem Arla India

Ciasto waniliowe z orzechami, miodem i serkiem Arla India

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ta dam! Iluminacji doznałam dostrzegając w sklepie serek Arla. Wybór nie był prosty, z dostępnych smaków na próbę wzięłam Arlę India. Serek jest kremowy, pięknie pachnie indyjskimi przyprawami – szczególnie wyczuwalną czarnuszką, kurkumą i curry, poza nimi znajdziecie tutaj papaję i chilli. To słodko pikantne połączenie zainspirowało mnie do zwieńczenia nim ciasta orzechowo waniliowego, inspirowanego kulturą bliskiego wschodu. Zaręczam Wam, że nie jedliście jeszcze czegoś tak zaskakującego. Krem z serka oraz delikatny biszkopt nasączony miodem jest połączeniem idealnym. Nuty orientu przenoszą nas kilometry wgłąb Azji. Koniecznie spróbujcie, tym bardziej, że przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
wierzch:
2 op. serka Arla India
cukier puder
ewentualnie orzechy do dekoracji
ciasto:
4 duże jajka „0″
1/2 szklanki mąki tortowej
1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
4/5 szklanki (niepełna) drobnego cukru do wypieków
1 łyżka esencji waniliowej
3 łyżki letniej wody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g orzechów włoskich
szczypta soli
mąką i masło do formy
syrop:
1/2 szklanki jasnego miodu
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka schować do lodówki.
Do żółtek dodać cukier, wodę i esencję. Ubić na jasną puszystą masę.
Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Przesiać do masy i dokładnie wymieszać.
Formę – jedną dużą o średnicy 30 cm ( lub dwie małe, jak u mnie o średnicy 20 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywno, dodając odrobinę soku z cytryny i szczyptę soli.
Wmieszać do ciasta w trzech turach, szpatułką ( moją widzicie na zdjęciach).
Ciasto przełożyć do form, a na wierzchu ułożyć orzechy.
Piec w 160 stopniach przez 20-25 minut, po 20 sprawdzić patyczkiem.
Przy większej foremce zawsze będzie to 25 minut, przy dwóch mniejszych 20 minut.
Gotowe wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować syrop mieszając podane składniki.
Ciepłe ciasto polać syropem. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Zimne posmarować kremowym serkiem Arla India i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Powiązane notki:
Keks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkami
Ciasto kokosowe z budyniem
Tort maślany z kremem orzechowym i miodem
Malinowe ciasto jogurtowe – różowe Walentynki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/10/28/ciasto-waniliowe-z-orzechami-miodem-i-serkiem-arla-india