ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe pierniczki

Marcepanowe pierniczki

nazwa

Wykonanie

Grudniowe dni to najlepsze dni. Nawet kiedy są ciepłe i mam wrażenie, że za oknem pachnie wiosną. Lubię to zimowe zabieganie, korzenne zapachy, czerwone torebki wypełnione słodkimi prezentami i ciepłe rękawiczki. Pierniczki, którymi mogę kogoś obdarować, bo teraz Mikołajem jestem przez cały miesiąc. Momenty, które wywołują uśmiech na buzi, zamknięte w analogowych zdjęciach- filiżanki kawy i herbaty, kolorowe lampki i parasolka w aniołki. Myśli o Bożym Narodzeniu i tym, co przyjdzie w Nowym Roku.
I magia, którą naprawdę czuję. Prawdziwa grudniowa magia .
Na podstawie przepisu Nigelli z książki "Jak być domową boginią", podaję z moimi zmianami
★ Marcepanowe pierniczki ★
Składniki:
/na 2 blaszki małych pierniczków/
300g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika/ albo ok. 20 goździków, 10 ziarenek anyżu, 3 łyżeczki cynamonu, 4 ziarenka kardamonu, 2 łyżeczki imbiru- wszystko zmielone
100g masła
60g cukru
2 jajka
4 łyżki miodu
2 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze
60g marcepanu
garść orzechów włoskich- zmielona
+ cukier puder, odrobina soku z cytryny i wrzątek na lukier
Do suchych składników dodać mokre i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt lepkie dodać więcej mąki. Ciasto schłodzić w lodówce przed ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i wykrawać foremkami różne kształty.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut.
Kiedy pierniczki wystygną można je polukrować albo ozdobić.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/12/marcepanowe-pierniczki.html