ßßß Cookit - przepis na Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty i szybki do wykonania słodki "chlebek" kokosowy . Zdumiewająco wilgotny, przypominający nieco ciasto drożdżowe, ale znacznie dłużej, bo do kilku dni utrzymujący swą świeżość. Doskonały i na deser do herbaty lub kawy i na śniadanie, posmarowany masłem lub bez. Coś pomiędzy ciastem a słodką bułką. No a przede wszystkim bardzo, kokosowy i smaczny. Polecam.
Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandry " Warm bread and honey cake"
200 g (1 1/3 szklanki) maki
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
125 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g startego orzecha kokosowego lub 90 g (1 szklanka) wiórek kokosowych zmieszanych z 4 łyżkami ciepłej wody
100 g masła, rozpuszczonego
Jeśli używamy wiórek kokosowych, mieszamy je z wodą i odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką, niedużą keksówkę.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy i odstawiamy na bok.
Jajka, cukier i ekstrakt z wanilii ubijamy do białości. Dodajemy mieszankę mączną, wiórki kokosowe i rozpuszczane masło. Dobrze mieszamy.
Pieczemy ok 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem(unikamy za długiego pieczenia). Studzimy na kratce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/chlebek-kokosowy.html