ßßß
Składniki:1 kg kapusty1/2 kg łuskanego grochu1 garść suszonych leśnych grzybów ok. 50 g3 liście laurowe4 ziarna ziela4 ziarna pieprzu1 łyżka kminku1 łyżka majerankusól,pieprzPrzygotowanie:Groch płuczemy i zalewamy wodą, najlepiej na noc.Grzyby zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na noc.Kapustę kroimy na 2-3 cm kawałki. Jeśli jest za kwaśna płuczemy.Dodajemy do niej grzyby z wodą, ziele, liście, pieprz oraz posiekany nożem kminek. Ewentualnie dolewamy wody aby swobodnie się dusiła.W tym samym czasie wstawiamy groch. Gotujemy go do momentu aż zacznie się rozpadać.1 szklankę grochu odkładamy, resztę ubijamy na pure, wraz z 1 szklanką wody z gotowania.Kapustę osączamy, wodę z gotowania możemy użyć do zakwaszenia barszczu – jeśli przygotowujemy kapustę dużo wcześniej radzę ją zamrozić. Pure i ziarna przekładamy do kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.Powiązane notki:Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuUszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)Duszona młoda kapustaKapusta zasmażana – lub pyszne łazankiSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych