ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wigilijna kapusta z grochem to potrawa regionalna z regionów: świętokrzyskiego, podkarpackiego, sądeckiego. Ja poznałam ten specjał dawno temu. Sąsiadka mojej mamy (z pochodzenia Radomianka) na wigilię zawsze przygotowywała kapustę z grochem, a że w czasach PRLu z sąsiadami wszyscy byliśmy bardziej zżyci, więc zdarzało się że i w wieczór wigilijny spędzaliśmy razem czas, częstując się wzajemnie przyniesionymi z domów potrawami. Gdy wyprowadziłam się z domu na pewien czas zapomniałam o radomskich specjałach sąsiadki. Parę lat temu podczas rodzinnego spotkania wspominaliśmy dawne czasy i łączone z sąsiadami imprezy i kapustę z grochem. Wigilijną kapustę z grochem lubię za smak i wspomnienia z dawnych lat.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
150 ml wody
2 liście laurowe
7-8 ziaren ziela angielskiego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
300 g łuskanego grochu
400 ml wody
½ łyżeczki soli
2 spore cebule (ok. 250 g)
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, dolać wodę i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 1½ godziny.
Po 40 minutach nastawić groch. Groch wsypać o garnka, dodać wodę, sól i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut (tak żeby część grochu zostało w całości).
Cebule obrać, pokroić w półplasterki i usmażyć na oleju.
Ugotowany groch i usmażoną cebulę przełożyć do kapusty.
Dodać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wigilijną kapustę z grochem podawać na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/12/wigilijna-kapusta-z-grochem