Wykonanie
Poziom trudnościWigilijna
kapusta z
grochem to potrawa regionalna z regionów: świętokrzyskiego, podkarpackiego, sądeckiego. Ja poznałam ten specjał dawno temu. Sąsiadka mojej mamy (z pochodzenia Radomianka) na wigilię zawsze przygotowywała
kapustę z
grochem, a że w czasach PRLu z sąsiadami wszyscy byliśmy bardziej zżyci, więc zdarzało się że i w wieczór wigilijny spędzaliśmy razem czas, częstując się wzajemnie przyniesionymi z domów potrawami. Gdy wyprowadziłam się z domu na pewien czas zapomniałam o radomskich specjałach sąsiadki. Parę lat temu podczas rodzinnego spotkania wspominaliśmy dawne czasy i łączone z sąsiadami imprezy i
kapustę z
grochem. Wigilijną
kapustę z
grochem lubię za smak i wspomnienia z dawnych lat.Składniki:1 kg
kiszonej kapusty150 ml
wody2
liście laurowe7-8 ziaren
ziela angielskiegosól i świeżo zmielony
pieprz do smaku300 g łuskanego
grochu400 ml
wody½ łyżeczki
soli2 spore
cebule (ok. 250 g)2 łyżki
oleju roślinnego2 łyżki
majerankuSposób przygotowania:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, dolać
wodę i
przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 1½ godziny.
Po 40 minutach nastawić
groch.
Groch wsypać o garnka, dodać
wodę,
sól i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut (tak żeby część
grochu zostało w całości).
Cebule obrać, pokroić w półplasterki i usmażyć na
oleju.
Ugotowany
groch i usmażoną
cebulę przełożyć do
kapusty.
Dodać
majeranek, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Wigilijną
kapustę z
grochem podawać na gorąco.
Smacznego!