Wykonanie
Składniki;1/2 kg
kapusty kiszonej /
kapusta z
grochem /1,1/4 szklanki
wody1 duża
cebula1/2 łyżeczki
kminku /dla tych co lubią jego smak /1/2 łyżeczki
majeranku4-5 dag
grzybów / Świąteczny bigos /
pieprz mielony
sól8 dag
masła lub kilka łyżek
oleju / Paszteciki z
kapustą i
grzybami /1
liść laurowyKapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy
wodą dodajemy
kminek,
listek laurowy, gotujemy około 30 minut.Namoczone wcześniej
grzyby gotujemy w tej samej wodzie w którejsię moczyły. Miękkie
grzyby odcedzamy kroimy, dodajemy do
kapusty,Wlewamy część
wywaru grzybowego.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
maśle lub
oleju,łączymy z
kapustą. Dodajemy
pieprz ,
sól do smaku, i
majeranek.Całość gotujemy jeszcze 10 – 15 minut.Porady;1. Jeżeli
kapusta je bardzo kwaśna możemy ją przepłukać na sicie zimną
wodą i odcisnąć.2. Jeżeli ktoś lubi to można zaprawić
kapustę zasmażką,2 łyżki
masła, 1 łyżka
mąki. Należy tylko pamiętać przypodgrzewaniu przed podaniem, że łatwo się przypala.Podgrzewając zasmażoną
kapustę musimy często ją mieszać.3. Można też dodać 1 ząbek
czosnku i zmielone
ziele angielskie.4. Ilość przypraw zależy od waszego smaku.Smacznego .