ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki;
1/2 kg kapusty kiszonej / kapusta z grochem /
1,1/4 szklanki wody
1 duża cebula
1/2 łyżeczki kminku /dla tych co lubią jego smak /
1/2 łyżeczki majeranku
4-5 dag grzybów / Świąteczny bigos /
pieprz mielony
sól
8 dag masła lub kilka łyżek oleju / Paszteciki z kapustą i grzybami /
1 liść laurowy
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy
wodą dodajemy kminek, listek laurowy, gotujemy około 30 minut.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w tej samej wodzie w której
się moczyły. Miękkie grzyby odcedzamy kroimy, dodajemy do kapusty,
Wlewamy część wywaru grzybowego.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle lub oleju,
łączymy z kapustą. Dodajemy pieprz , sól do smaku, i majeranek.
Całość gotujemy jeszcze 10 – 15 minut.
Porady;
1. Jeżeli kapusta je bardzo kwaśna możemy ją przepłukać na sicie zimną wodą i odcisnąć.
2. Jeżeli ktoś lubi to można zaprawić kapustę zasmażką,
2 łyżki masła, 1 łyżka mąki. Należy tylko pamiętać przy
podgrzewaniu przed podaniem, że łatwo się przypala.
Podgrzewając zasmażoną kapustę musimy często ją mieszać.
3. Można też dodać 1 ząbek czosnku i zmielone ziele angielskie.
4. Ilość przypraw zależy od waszego smaku.
Smacznego .
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/11/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html