Wykonanie
Moje drugie podejście do potrawy wigilijnej po
kapuście z
grzybami .
Składniki:400 g
kapusty kiszonej220 g
grochu1 średnia
cebula1 łyżka
olejuwodaprzyprawy: 2
liście laurowe, 2
ziela angielskie, kilka ziaren
pieprzu czarnego,
sól i
majeranek do smaku
Groch namoczyć w wodzie ok. 12 godzin, ugotować (użyłam
grochu całego, zajęło to ponad godzinę). Połowę
grochu zmiksować z łyżką
wody z gotowania. C
ebulę pokroić w
pióra i podsmażyć na łyżce
oleju. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukać ją i odcisnąć, następnie posiekać i dodać do
cebuli.
Kapustę z
cebulą zalać
wodą, tak aby była cała zakryta, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz. Dodać
groch wraz z puree, gotować razem ok. godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając
wodą w razie konieczności. Doprawić
solą i opcjonalnie
majerankiem.Koszt: 3 zł. Trudno oszacować ilość porcji; jako samodzielne danie obiadowe, powiedziałabym, że 2-3.