Wykonanie
Skoro już dziś pozostajemy w tamecie
grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na
przetwory- właśnie z
grzybami w roli głównej. Przetarte
grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do
makaronów i
ziemniaków (jedynie po dodaniu
śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek.
Składniki:1 kg leśnych
grzybów3 dag
soli½ łyżeczki
pieprzu½ szklanki
wodyWykonanie:Oczyszczone
grzyby zalać pól szklanką gorącej
wody, dodać
sól i
pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone
grzyby drobno posiekać z
wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę. Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny.