ßßß Cookit - przepis na Puree grzybowe do słoików na zimę

Puree grzybowe do słoików na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Skoro już dziś pozostajemy w tamecie grzybów leśnych to podsunę wam mój ulubiony przepis na przetwory- właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek.
Składniki:
1 kg leśnych grzybów
3 dag soli
½ łyżeczki pieprzu
½ szklanki wody
Wykonanie:
Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody, dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę. Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/10/puree-grzybowe-do-soikow-na-zime.html