Wykonanie
Byliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone
grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z
octem zrobiłam również...
Składniki :
grzybymasłocebulaocet,
sól,
pieprz mielony
Przygotowanie:Umyte
grzyby wrzucić do wrzącej
wody z 2 łyżkami
octu i gotować około 5 minOdcedzić dokładnie i przełożyć do rondla w którym przesmażamy je na
maśle z pokrojoną drobno
cebulęDusimy około 15 min. ciągle mieszając, by
grzyby nie przywarły do dna rondlaDodajemy
sól i
pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy
grzybyPasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min.
Po otwarciu słoika,
grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku
solą, a kto lubi i
śmietaną :)