ßßß Cookit - przepis na Grzyby duszone z masłem na zimę

Grzyby duszone z masłem na zimę

nazwa

Wykonanie

Byliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(
Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)
Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.
W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również...
Składniki :
grzyby
masło
cebula
ocet, sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Umyte grzyby wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu i gotować około 5 min
Odcedzić dokładnie i przełożyć do rondla w którym przesmażamy je na maśle z pokrojoną drobno cebulę
Dusimy około 15 min. ciągle mieszając, by grzyby nie przywarły do dna rondla
Dodajemy sól i pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzyby
Pasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min.
Po otwarciu słoika, grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku solą, a kto lubi i śmietaną :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/09/grzyby-duszone-z-masem-na-zime.html