Wykonanie
Uwielbiam polędwiczkę we wszelkich sosach, a że weekend był
grzybowy...Do tej potrawy idealnie nadają się
prawdziwki, podgrzybki, kozaki... Jest również dosyć szybka w przygotowaniu, bo
mięso szybciutko robi się miękkie.
Sos jest naprawdę pyszny i chyba nie może się nie udać:) Wybaczcie mało szczegółowo podane ilości składników, ale... każdemu inna ilość
grzybów trafia się w lesie - ja akurat miałam 2 średnie
prawdziwki i kilka kozaków. Można dodać ich więcej i będzie jeszcze lepiej. W zależności od tego różna ilość
masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:)Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych
grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w
sosie pieczarkowym !Składniki:- polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g)-
grzyby (dowolna ilość)- 1
cebula- ok. 200 ml przegotowanej
wody-
sól,
pieprz- odrobina
mąki-
masło do smażeniaPrzygotowanie:1. Polędwiczkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem, oprószamy
mąką.2. Na dużej patelni rozgrzewamy
masło. Obsmażamy krótko
polędwiczki z dwóch stron i ściągamy z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną
cebulkę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę
masła. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę
grzybki i porządnie podsmażamy (ja również w tym momencie przyprawiłam je
solą i
pieprzem).3. Kiedy
grzybki są miękkie i dobre w smaku dodajemy podsmażone kawałki
polędwicy i wlewamy
wodę. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy aż
mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę
wody, jeśli zbyt rzadki można go zagęścić
mąką (łyżeczkę lub dwie
mąki dokładnie rozcieramy z odrobiną zimnej
wody, a następnie dolewamy po kilka łyżek sosu i mieszamy - dopiero dobrze ciepłe wlewamy na patelnię).4. Doprawiamy do smaku.