Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Wczoraj piekłam te jakże przesmaczne bułeczki. Jeśli zostało wam ziemniaczanego
pure z obiadu z dnia poprzedniego, jest to ich idealne zastosowanie. Bułeczki są pyszne, z wierzchu chrupiące a wewnątrz mięciutkie i pulchne. Dodatek
suszonych warzyw sprawia , że zwykłe bułeczki nabierają zupełnie innego aromatu. Zniknęły równie szybko jak się pojawiłyidealne do
Herbaty na pierwsze lub drugie śniadanie, mi bardzo smakowały nawet same bez dodatków!
Składniki 6-7 sztuk:220 g
mąki pszennej typ 550 ( szklanka z górką )2 łyżki
otrąb pszennych170-180 g
pure ziemniaczanego bardzo dobrze ubitego3 łyżki
oleju3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli1 łyżka
suszonych pomidorów1 łyżka suszonej
papryki4 łyżki
wodyPrzygotowanie:Piec nagrzać do 220 stopni, góra dół termoobieg.
Mąkę wymieszać z
solą,
otrębami, proszkiem i
przyprawami.W drugiej misce połączyć
ziemniaki z
wodą i
olejem.Masy zmieszać i wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 4-5 cm i pociąć go na równe części.Układać je na blaszcze z papierem do pieczenia i piec do 15 minut, aż się zezłocą,Smacznego!Bułeczki bardzo długo pozostają świeże,
pure powinno być bardzo dobrze ubite, najlepsze będzie takie z
masłem i
mlekiem lub
śmietaną, klasyczne obiadowe,
koperek radzę jednak pominąć
pyszne z
sałatką z
pomidorówPowiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadaniePizza w wersji wytrawnej ze
szpinakiem i klasyczna z
szynką i
papryką oraz rolowane bułeczkiSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartąDrożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodem