ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką

Ziemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Wczoraj piekłam te jakże przesmaczne bułeczki. Jeśli zostało wam ziemniaczanego pure z obiadu z dnia poprzedniego, jest to ich idealne zastosowanie. Bułeczki są pyszne, z wierzchu chrupiące a wewnątrz mięciutkie i pulchne. Dodatek suszonych warzyw sprawia , że zwykłe bułeczki nabierają zupełnie innego aromatu. Zniknęły równie szybko jak się pojawiły
idealne do Herbaty na pierwsze lub drugie śniadanie, mi bardzo smakowały nawet same bez dodatków!
Składniki 6-7 sztuk:
220 g mąki pszennej typ 550 ( szklanka z górką )
2 łyżki otrąb pszennych
170-180 g pure ziemniaczanego bardzo dobrze ubitego
3 łyżki oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka suszonych pomidorów
1 łyżka suszonej papryki
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Piec nagrzać do 220 stopni, góra dół termoobieg.
Mąkę wymieszać z solą, otrębami, proszkiem i przyprawami.
W drugiej misce połączyć ziemniaki z wodą i olejem.
Masy zmieszać i wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 4-5 cm i pociąć go na równe części.
Układać je na blaszcze z papierem do pieczenia i piec do 15 minut, aż się zezłocą,
Smacznego!
Bułeczki bardzo długo pozostają świeże, pure powinno być bardzo dobrze ubite, najlepsze będzie takie z masłem i mlekiem lub śmietaną, klasyczne obiadowe, koperek radzę jednak pominąć
pyszne z sałatką z pomidorów
Powiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Pizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczki
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/08/ziemniaczane-buleczki-scones-z-suszonymi-pomidorami-i-papryka