ßßß
Składniki 6-7 sztuk:220 g mąki pszennej typ 550 ( szklanka z górką )2 łyżki otrąb pszennych170-180 g pure ziemniaczanego bardzo dobrze ubitego3 łyżki oleju3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki soli1 łyżka suszonych pomidorów1 łyżka suszonej papryki4 łyżki wodyPrzygotowanie:Piec nagrzać do 220 stopni, góra dół termoobieg.Mąkę wymieszać z solą, otrębami, proszkiem i przyprawami.W drugiej misce połączyć ziemniaki z wodą i olejem.Masy zmieszać i wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 4-5 cm i pociąć go na równe części.Układać je na blaszcze z papierem do pieczenia i piec do 15 minut, aż się zezłocą,Smacznego!Bułeczki bardzo długo pozostają świeże, pure powinno być bardzo dobrze ubite, najlepsze będzie takie z masłem i mlekiem lub śmietaną, klasyczne obiadowe, koperek radzę jednak pominąć

pyszne z sałatką z pomidorów
Powiązane notki:Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadaniePizza w wersji wytrawnej ze szpinakiem i klasyczna z szynką i papryką oraz rolowane bułeczkiSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartąDrożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem