Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ostatnio robiłam bułeczki ziemniaczane w wersji wytrawnej, dziś postanowiłam zrobić sobie na drugie śniadanie, coś słodkiego, ale bez
cukru, za to z dużą dawką zdrowych
bakalii i błonnika. Dzięki syropowi z
daktyli bułeczki są słodkie,
korzenne przyprawy nadają im miłego aromatu, a
ziemniaki odpowiedniej konsystencji, zdrowa przyjemność, bez jaj,
mleka i
cukru. No czego chcieć więcej, nic tylko zajadać
Składniki na 8 bułeczek:230 g
mąki pełnoziarnistej typ 1850 ( można dać zwykłą jeśli nie macie)2 łyżki
otrąb250 g
pure z
ziemniaków (dobrze ubitego)3 łyżki
oleju3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
syropu z
daktyli1/2 łyżeczki
soli10 pokrojonych
daktyli4 łyżki
wody1 1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki gałki i
imbiru1 łyżka
płatków owsianychPrzygotowanie:Piec nastawić na 220 stopni, góra dół termoobieg.
Mąkę zmieszać z
solą,proszkiem,
przyprawami i
otrębami. Dodać posiekane
bakalie.Natomiast
ziemniaki z
wodą,
olejem i
syropem-pastą z
daktyli – zalane wrzątkiem zmiksowane po wystudzeniu
daktyle.Połączyć obie masy i wyrobić, ciasto praktycznie od razu łączy się w całość.Formować wg własnego uznania, ja uformowałam prostokąt i pokroiłam na mniejsze 8 części, żałuję, że nie zrobiłam trójkątów,ładnie by dla Was wyglądały tu na zdjęciachPrzed pieczeniem zmoczyć je ręką i obsypać
płatkami. Ładny dodatek do ciemnych bułeczek.Pieczemy ok 15-16 minut.Smacznego!Takie bułeczki długo pozostają świeże, z wierzchu są chrupkie a w środku miękkie, ale zwarte i o przyjemnej lekkiej teksturze.Ania
wybaczcie jakość zdjęć. resztę uprażonych
płatków dodałam sobie do
jogurtu z
ananasemładnie tu widać kawałki
daktyli, wiecie, że
daktyle są tańsze od
rodzynek ok 8 zł za kilogram! a są dużo smaczniejsze.Powiązane notki:
Dyniowe bułeczki scones z
orzechami i
cynamonemSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Drożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodem