ßßß
Składniki na 8 sztuk:3 szklanki mąki + do podsypania( 2 szklanki pełnoziarnistej 1850 i szklanka tortowej)1/3 szklanki cukru brązowego ( lub zwykłego)3/4 łyżeczki soli1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka (z górką) cynamonupo 1/4 łyżeczki : imbiru i gałki1/3 szklanki oleju (5 łyżek)1/3 kostki masła1 szklanka pure z dyni stąd2 duże jajkaok. szklanki dodatków: można dać groszki czekoladowe, rodzynki, daktyle, pestki, orzechy u mnie 1/2 szklanki orzechów włoskichposypkaop. cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sól, proszek,orzechy i cukier, po czym dodać zimne pokruszone masło.W drugiej misce ubić lekko jajka i dodać do nich olej i dynię, dokładnie wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić ciasto. Może się okazać ,że będzie potrzeba jeszcze dodać mąki ale nie dawajmy więcej niż 2-3 łyżek. Zależy to od stopnia wilgotności dyni, jeśli słabo ją odparowaliśmy, a radzę to zrobić maksymalnie, będziemy zmuszeni dodać jeszcze sporo mąki, a wtedy bułeczki mogą wyjść twarde.Ciasto powinno być spójne, jednak rzadsze niż na pierogi.Masę dzielimy na pół i formujemy dwie kulki, spłaszczamy je, układamy na papierze do pieczenia i kroimy na 4 równe części.Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem, bułeczki moczymy wilgotną dłonią i obsypujemy posypką.Wkładamy do gorącego pieca, temp 200 stopni i pieczemy do złotości ok 20 minut, góra dół termoobieg.Podajemy ciepłe, z masłem i powidłami, najlepiej kwaskowatymi, np. jak u mnie ze śliwek. Najlepsze z kawą zbożową i mlekiem.
z posypkąposmarowane masłem
Smacznego!Powiązane notki:Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNISodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanieŚliwkowe crumble z orzechami w miodzieDrożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodemPyszne placki z dyni