ßßß Cookit - przepis na Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonem

Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dynia, dynia, dynia! Oto kolejna propozycja z jej udziałem. Uwielbiam to niepozorne warzywo, świetnie sprawdza się w daniach obiadowych, lunchach i deserach, warto wspomnieć też o słodkich wypiekach. Proponuję wam ekstremalnie proste i pyszne bułeczki z dyni, słynne angielskie scones, ale w innym wydaniu, zdrowszym a równie ( jeśli nie bardziej) smacznym. Idealnym zwieńczeniem bułeczek jest cynamonowo-cukrowa posypka!
Inspiracja tu
Składniki na 8 sztuk:
3 szklanki mąki + do podsypania( 2 szklanki pełnoziarnistej 1850 i szklanka tortowej)
1/3 szklanki cukru brązowego ( lub zwykłego)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka (z górką) cynamonu
po 1/4 łyżeczki : imbiru i gałki
1/3 szklanki oleju (5 łyżek)
1/3 kostki masła
1 szklanka pure z dyni stąd
2 duże jajka
ok. szklanki dodatków: można dać groszki czekoladowe, rodzynki, daktyle, pestki, orzechy u mnie 1/2 szklanki orzechów włoskich
posypka
op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sól, proszek,orzechy i cukier, po czym dodać zimne pokruszone masło.
W drugiej misce ubić lekko jajka i dodać do nich olej i dynię, dokładnie wymieszać.
Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić ciasto. Może się okazać ,że będzie potrzeba jeszcze dodać mąki ale nie dawajmy więcej niż 2-3 łyżek. Zależy to od stopnia wilgotności dyni, jeśli słabo ją odparowaliśmy, a radzę to zrobić maksymalnie, będziemy zmuszeni dodać jeszcze sporo mąki, a wtedy bułeczki mogą wyjść twarde.
Ciasto powinno być spójne, jednak rzadsze niż na pierogi.
Masę dzielimy na pół i formujemy dwie kulki, spłaszczamy je, układamy na papierze do pieczenia i kroimy na 4 równe części.
Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem, bułeczki moczymy wilgotną dłonią i obsypujemy posypką.
Wkładamy do gorącego pieca, temp 200 stopni i pieczemy do złotości ok 20 minut, góra dół termoobieg.
Podajemy ciepłe, z masłem i powidłami, najlepiej kwaskowatymi, np. jak u mnie ze śliwek. Najlepsze z kawą zbożową i mlekiem.
z posypką
posmarowane masłem
Smacznego!
Powiązane notki:
Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNI
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Śliwkowe crumble z orzechami w miodzie
Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem
Pyszne placki z dyni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/05/dyniowe-buleczki-scones-z-orzechami-i-cynamonem