Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dynia,
dynia,
dynia! Oto kolejna propozycja z jej udziałem. Uwielbiam to niepozorne warzywo, świetnie sprawdza się w daniach obiadowych, lunchach i deserach, warto wspomnieć też o słodkich wypiekach. Proponuję wam ekstremalnie proste i pyszne bułeczki z dyni, słynne angielskie scones, ale w innym wydaniu, zdrowszym a równie ( jeśli nie bardziej) smacznym. Idealnym zwieńczeniem bułeczek jest
cynamonowo-cukrowa posypka!Inspiracja tu
Składniki na 8 sztuk:3 szklanki
mąki + do podsypania( 2 szklanki pełnoziarnistej 1850 i szklanka tortowej)1/3 szklanki
cukru brązowego ( lub zwykłego)3/4 łyżeczki
soli1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka (z górką)
cynamonupo 1/4 łyżeczki :
imbiru i gałki1/3 szklanki
oleju (5 łyżek)1/3 kostki
masła1 szklanka
pure z dyni stąd2 duże
jajkaok. szklanki dodatków: można dać
groszki czekoladowe,
rodzynki,
daktyle, pestki,
orzechy u mnie 1/2 szklanki
orzechów włoskichposypkaop.
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszać
mąkę,
przyprawy,
sól, proszek,
orzechy i
cukier, po czym dodać zimne pokruszone
masło.W drugiej misce ubić lekko
jajka i dodać do nich
olej i
dynię, dokładnie wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych i wyrobić ciasto. Może się okazać ,że będzie potrzeba jeszcze dodać
mąki ale nie dawajmy więcej niż 2-3 łyżek. Zależy to od stopnia wilgotności dyni, jeśli słabo ją odparowaliśmy, a radzę to zrobić maksymalnie, będziemy zmuszeni dodać jeszcze sporo
mąki, a wtedy bułeczki mogą wyjść twarde.Ciasto powinno być spójne, jednak rzadsze niż na pierogi.Masę dzielimy na pół i formujemy dwie kulki, spłaszczamy je, układamy na papierze do pieczenia i kroimy na 4 równe części.
Cukier waniliowy mieszamy z
cynamonem, bułeczki moczymy wilgotną dłonią i obsypujemy posypką.Wkładamy do gorącego pieca, temp 200 stopni i pieczemy do złotości ok 20 minut, góra dół termoobieg.Podajemy ciepłe, z
masłem i powidłami, najlepiej kwaskowatymi, np. jak u mnie ze
śliwek. Najlepsze z
kawą zbożową i
mlekiem.
z posypkąposmarowane
masłemSmacznego!Powiązane notki:
Dyniowe szaleństwo !
PURE Z DYNI
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Śliwkowe crumble z
orzechami w miodzie
Drożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodemPyszne placki z dyni