ßßß Cookit - przepis na Dyniowo daktylowe bułeczki scones bez cukru

Dyniowo daktylowe bułeczki scones bez cukru

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Lżejsza, ale pokusiłabym się o stwierdzenie, że lepsza propozycja dyniowych bułeczek scones, o tych są to z całą pewnością moje ulubione dyniowe bułeczki, bez cukru i bez masła, z syropem daktylowym, dzięki czemu są delikatniejsze i słodsze niż z cukrem, idealna zdrowa i smaczna propozycja śniadaniowa, a mój K. który na słowo „zdrowe” lub zdanie bez cukru reaguje słowami „a weź to kobieto” , zajadał się, a gdy mu powiedziałam, że to bez cukru to nie uwierzył : ) Postanowiłam przepis zaopatrzyć w zdjęcia z przygotowań, ot żeby było wam łatwiej.
Składniki na 8 dużych bułek:
3 szklanki mąki ( 2 pełnoziarnistej 1850 i 1 typ 550)
1/2 szklanki daktyli + 1/2 szklanki gorącej wody ( może być troszkę więcej niż 1/2)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka z górką cynamonu
po 1/4 łyżeczki gałki i imbiru
3/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju(5 łyżek)
1 szklanka pure z dyni takiego
2 duże jajka
ok szklanki dodatków : u mnie orzechy włoskie, można dać inne bakalie (np migdały )
Opcją jest dodanie cukru do posypki :
1 op. 10 g cukru waniliowego( lub łyżka brązowego)
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Daktyle kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, orzechy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy lekko ubite jaja z dynią i wystudzonym ,ale ciepłym syropem z daktylami i olejem.
Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy.
Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie ale dawać się formować, można je podsypać 2 łyżkami mąki.
Ciasto podzielić na pół.
Uformować koła,położyć na papierze do pieczenia, pokroić na 4 części, zmoczyć wodą i obsypać posypką, która ślicznie dekoruje całość.
Piec w 200 stopniach ok 20 minut, aż ślicznie wyrosną i będą złociste.
Smacznego, są przepyszne.
a tu krok po kroku :
obie miski
a tu przed pieczeniem ( ja piekłam razy dwa więc papier był podpieczony : )
Powiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/11/dyniowo-daktylowe-buleczki-scones-bez-cukru