Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Lżejsza, ale pokusiłabym się o stwierdzenie, że lepsza propozycja
dyniowych bułeczek scones, o tych są to z całą pewnością moje ulubione
dyniowe bułeczki, bez
cukru i bez
masła, z
syropem daktylowym, dzięki
czemu są delikatniejsze i słodsze niż z
cukrem, idealna zdrowa i smaczna propozycja
śniadaniowa, a mój K. który na słowo „zdrowe” lub zdanie bez
cukru reaguje słowami „a weź to kobieto” , zajadał się, a gdy mu powiedziałam, że to bez
cukru to nie uwierzył : ) Postanowiłam przepis zaopatrzyć w zdjęcia z przygotowań, ot żeby było wam łatwiej.
Składniki na 8 dużych
bułek:3 szklanki
mąki ( 2 pełnoziarnistej 1850 i 1 typ 550)1/2 szklanki
daktyli + 1/2 szklanki gorącej
wody ( może być troszkę więcej niż 1/2)1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka z górką
cynamonupo 1/4 łyżeczki gałki i
imbiru3/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju(5 łyżek)1 szklanka
pure z dyni takiego2 duże
jajkaok szklanki dodatków : u mnie
orzechy włoskie, można dać inne
bakalie (np
migdały )Opcją jest dodanie
cukru do posypki :1 op. 10 g
cukru waniliowego( lub łyżka brązowego)1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:
Daktyle kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.W dużej misce mieszamy
mąkę,
przyprawy,
sól,
orzechy i
proszek do pieczenia.W drugiej misce mieszamy lekko ubite
jaja z
dynią i wystudzonym ,ale ciepłym
syropem z
daktylami i
olejem.Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy.Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie ale dawać się formować, można je podsypać 2 łyżkami
mąki.Ciasto podzielić na pół.Uformować koła,położyć na papierze do pieczenia, pokroić na 4 części, zmoczyć
wodą i obsypać posypką, która ślicznie dekoruje całość.Piec w 200 stopniach ok 20 minut, aż ślicznie wyrosną i będą złociste.Smacznego, są przepyszne.a tu krok po kroku :
obie miski
a tu przed pieczeniem ( ja piekłam
razy dwa więc papier był podpieczony : )
Powiązane notki:
Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie
Drożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodem