Wykonanie
Bardzo proste i smakowite ciasto. W sezonie dyni konieczne do zrobienia.Lekkie i wilgotne, korzenne w smaku, idealne na jesienną słotę.Nie wymaga wielkiego nakładu pracy.Przepis pochodzi ze strony Mała
Cukierenka.W oryginale była dodatkowo polewa z
mlecznej czekolady, zastąpiłam ją
cukrem pudrem z
cynamonem.Bardzo polecam to ciasto.
na formę o śrdnicy 20 cm (może być większa, ciasto będzie niższe ale równie smaczne:))3/4 szklanki
cukru (najlepiej brązowy)1/2 szklanki
oleju2
jajka3/4 szklanki
pure z dyni (upieczonej i zmiksowanej)1 i 3/4 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonu(użyłam
przyprawy do szarlotki z
goździkami,
cynamonem i
imbirem)szczypta
soli100g posiekanej
czekolady gorzkiejcukier puder z łyżeczką
cynamonu do obsypania ciasta
Do miski przesiewamy
mąkę, proszek,
sól i
przyprawy.Do drugiej miski wsypujemy
cukier, dolewamy
olej,
jajka i miksujemy mikserem aż masa będzie kremowa ok. 5 minut.Dodajemy
pure z dyni i już dalej mieszamy łyżką. Wsypujemy
mąkę i kawałki
czekolady i mieszamy do połączenia się składników.Przekładamy masę do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (można zamiast papieru obsypać
mąką). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam na termoobiegu, jeśli pieczecie na funkcji góra dół na niższej półce, potrwa to dłużej (nawet godzinę).Ciasto studzimy na kratce. Po lekkim przestygnięciu posypujemy
cukrem pudrem z
cynamonem.