Wykonanie
Wczoraj była zupka a dzisiaj muffinki:)Pyszne muffinki z puree z dyni,delikatne,mięciutkie,pulchniutkie i wilgotne oczywiście(oj,gdyby nie były wilgotne to by ich tutaj dzisiaj nie było:))
Dynia jest wlaściwie nie wyczuwalna ale jednak smak jest zdecydowanie nietuzinkowy(jeśli można tak napisać o smaku)Polecam wszystkim starym i nowym fanom dyni:)
Składniki:1,5 szklanki
mąki300 ml puree z dyni2 duże
jajka1 łyżeczka
przyprawy do piernika3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju roślinnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody do pieczeniaszczypta
soliszczypta
cynamonu1 łyżeczka
cynamonu plus 1 łyżka
cukruPrzygotowujemy puree:
dynię bez skórki kroimy na małe kwadraty.Blaszkę do pieczenia smarujemy
masłem,pokrojoną
dynię układamy na blaszce i gdzie niegdzie kładziemy kawałeczki
masła.Blaszkę z
dynią wkładamy do piekarnika,piekarnik nastawiamy na 180 stopni C i pieczemy
dynię do momentu aż będzie miękka.Miękką,upieczoną
dynię miksujemy blenderem.Z 1 kg obranej,pokrojonej dyni wyszło mi 500 ml puree.
Cynamon mieszamy z
cukrem.
Mąkę,proszek,
sodę,
cukier,
sól,
przyprawę do piernika,
cynamon mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Jajka delikatnie mieszamy z
olejem,powoli wlewamy do
mąki z dodatkami.Na końcu dodajemy puree z dyni.Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej,gładkiej konsystencji.Blaszkę wykładamy papilotkami do muffinków,piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.Łyżką do
lodów(najlepiej moim zdaniem) nakładamy porcje ciasta do foremek,każdą porcję posypujemy
cynamonem z
cukrem i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy przez ok.30 min. Muffinki są pyszne więc życzę smacznego:)Zostało mi trochę
cukru z
cynamonem więc oprószyłam muffinki również tuż po upieczeniu:)
Smacznego :)